Születésének 175. évfordulója alkalmából az ukránok egyik legnépszerűbb költője szerepel ezen a 2002-es bélyegen, portréja alatt ott az aláírása is. Glibov, mint meseíró vált ismertté, nemcsak folklorisztikus meséket, hanem dalokat, frappáns mondókákat is írt.

Leonyid Ivanovics Glibov (1827-1893) első versét, „Az álom” címűt 14 évesen írta, húszévesen pedig megjelent első verseskötete. Legjelentősebb munkái a valamivel több, mint 100 meséje, melyeket 1853-tól kezdve publikált. 1858-tól gimnáziumi tanár lett. 1861-ben alapított egy lapot, melyet két évvel később megszüntettek az orosz hatóságok, Glibov műveit betiltották és élete végéig szemmel tartották, rendőri felügyelet alatt élt. A 74 évesen elhunyt szerző öt nappal halála előtt írta utolsó meséjét a gyerekeknek a reményről és az ifjúságról. Művei már életében népszerűek lettek, hiszen meséi közel álltak az egyszerű emberekhez. Gyermekek számára írt történetei újabb kiadásokban jelennek meg. Fonetikus átírása nevének Glibov, ám a világhálón gyakran Hlibovként találhatunk rá. A nyelvet jól ismerő grafológus kollégám szerint, ezért mert az ukránok a g-t gyakran h-nak hangoztatják.
Aláírásában, akik emlékeznek még a cirill betűkre "LGlibov"-nak megfelelő betűket ismerhetik fel, a betűket egy vonalkompozíció, paráf követi. Az aláírás alapvonala enyhén felfele tart, csak a paráf „húzza” le valamelyest, ám a paráf vége határozottan felfelé lendül. Érdekes ennek is a végvonala, de az aláírás legizgalmasabb része a két kezdőbetűből képződő alakzat. A nagy „L-et ugyanis nem alul, hanem felül kapcsolja a „G”-hez (ami ugye egy eltolt fejű latin T-hez hasonlít leginkább). Így szinte megduplázza az L-betűjét, s egy M betű rajzolódik ki, ha a „G” felső áthúzó-vonalától eltekintünk. Ha az aláírás egészét nézzük, olyan érzetünk támadhat, mintha egy madárraj repülne éppen felfelé.
Szerző: Grafofil  2012.04.23. 08:57 Szólj hozzá!

Címkék: 2002 aláírás írók költők paráf meseírók Ukrajna Hlibov Glibov Leonyid

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr234452789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása