VI. György neve és személye „A király beszéde” című film kapcsán került be újra a köztudatba. A filmben nemcsak dadogásáról, hanem annak vélhető okáról is szó esett, miszerint természetes hajlamát a bal keze használatára korlátozták és arra kényszerítették, hogy a jobb kezével írjon. Az 1895-ben V. György király második fiaként született herceg bár dadogással küzdött, a sors úgy hozta, mégis a brit birodalom trónjára került 1937-ben. S nem vallott szégyent uralkodóként. 1952-ben bekövetkezett halálakor lánya fejére került a korona. Ezen az 1956-as egyszínnyomású máltai bélyegen ugyan lánya, II. Erzsébet portréja van, ám az alatt a King’s Scroll feliratot láthatjuk, mely „a király irattekercsé”-nek fordítható. A bélyeg jobb felén halványodó részben pedig láthatjuk azt a kéziratos levelet, amit VI. György király írt Málta kormányzójához 1942-ben, és ma is nagy becsben tartanak a szigeten.

A levél szövege magyarul így szól: „Elismerésül embereinek bátorságáért, György Keresztet adományozok a Máltai Erődnek, amely hősiességével és önfeláldozásával beírta nevét a történelembe."
E kitüntetés a dél-európai szigetország hivatalos zászlójának bal felső sarkában is ott látható. A nem hivatalos zászlójuk közepén a Máltai Lovagrend jelképeként ismert kereszt díszeleg. Ezen a bélyegen is feltűnik mindkettő: Málta neve mellett balra a máltai kereszt, balra a György Kereszt látható.
A levél írásképe rendezett letisztult. A szó- és szóközök megfelelőek. A dőlése is szép egyenletes. Bármennyire is figyelmezett és gondos az írás mégsem merev. A töltőtollal készült levél vonalaiban érzelmi melegséget érezhetünk. A lendület, lelkesült nyomát is megtalálhatjuk: az címzést követő első két sora szemmel láthatóan enyhén emelkedő, a harmadikban mintha már kezd közelíteni a vízszinteshez, de ha odateszünk egy vonalzót, bizony kiderül, hogy mindvégig megmarad ez az enyhe emelkedése a soroknak. Ezt a fajta tetterőt sejthetjük még a „to” szavak o-jának és az "of" fe-jének felfelé tartó végvonalában is. Érdemes még megnézni a két egymás alá került „I” betűt a második sor „I award” és a harmadik „Island” savában. A jelentéssel bíró „I”-t (én) félkörré egyszerűsíti, alatta a szókezdő nagybetűt gondosan megformálja.
Az írás jól kötött, néhány nagy kezdőbetű (T, F, M) után láthatunk csak tollfelemelést. Egyébként a nagy kezdőbetűk többsége nem nő ki a kisbetűk hurkai által meghatározott zónákból, ám a G-betű valamivel magasabb lesz, mint a többi.
A szövegbeli névleírás és az aláírás megformálásában alig különbözik. Az aláírás érdekessége, hogy paráfja a George végvonalából indul, és kétszer is áthúzza az alsó hurkokat, ezt követően a vonal előkészíti a neve után illesztett két betű helyét (R.I.) mely a Rex Imperator rövidítése.
Amit a bélyegen kevésbé lehet észrevenni, ám a kiállított eredetin (lásd a fotón) jól látható: a margói elég kicsik, mind jobb-, mind baloldalon, pedig a szöveg terjedelme ezt nem indokolná.
Érdemes megfigyelni azt is, hogy bár csak néhány sor képezi a bal margót, az mégis tágul, azaz a szöveg kezd jobbra haladni.
Szerző: Grafofil  2011.08.01. 14:30 Szólj hozzá!

Címkék: 1956 levél aláírás jelképek balkezesség autográf paráf Málta VI. György

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr432996820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása