Wiszinsky-stamp.jpg2001-et Stefan Wyszyńszki Bíboros Évének nyilvánította a lengyel parlament, így emlékezve a jelentős egyházi vezető születésének 100 évfordulójáról. Emlékbélyegén a portréja mellett egyik nemes gondolata: „Szeretem a hazámat, mint a saját szívemet, és mindent, amit az Egyházért teszek, a kedve szerint teszem.” olvasható.  A legfelső halványabb sávban aláírása is helyet kapott.

Stefan Wyszyński  1901. augusztus 3-án született. Tizenévesen veszítette el anyját. Egy papnevelde majd egy szeminárium diákja lett. Éppen a 23. születésnapján szentelték pappá. Később jogi doktorátust szerzett. 1946-ban lett Lublin megyéspüspöke, 1953-ban pedig bíborossá nevezte ki a pápa. Lengyelország prímásaként igyekezett a politikai elittel párbeszédet fenntartani, s ezt a Szentszék nagyra értékelte. Ám az egyház érdekeit védve gyakran került őrizet alá „államellenes” ténykedése miatt. Egyházi méltóságként nagy szerepe volt abban, hogy pápává választották barátját, Karol Wojtylát. A „lengyel Katolikus Egyház legyőzhetetlen védelmezője" életének 80. évében hunyt el. Tisztes temetést kapott hazájában. Életéről film is készült.

Wiszynsky-sign.jpgEbben az aláírásban először a zóna-arányokat érdemes szemügyre venni. Azért is, mert harmóniában van választott hivatásával az, hogy a felső zóna dominál, azaz a szellemiség területe. A név két legmagasabb betűje az elején és a végén van. (A bélyegen lévő világos és sötétebb sávok által könnyebben láthatjuk ezt.) A két neve közé ékelt „Kardynal” szóban azonban nincsen olyan terjedelmes betű, mely kimagaslana a sorból. Szakadások, azaz nagyobb távolságok csak a középső és a családnevének leírásában vannak. Ezek közül a „legizgalmasabb” a szétszakadó d betű. Érdekes még a középső névelem utolsó betűjének megformálása is. Az a betűi szépen kiírtak, bár van jónéhány olyan betűje, melyet csak kikövetkeztethetünk. A hajlékonyság és a szigorú következetesség jelei egyaránt megtalálhatóak benne.  Stefan Wyszyński aláírását látva teljesen hihető, amit olvastam róla: hogy karizmatikus személyiség, határozott és erélyes egyházvezető volt, autoriter vezetési stílussal.

Szerző: Grafofil  2013.01.09. 08:01 Szólj hozzá!

Címkék: 2001 aláírás papok Lengyelország Wyszyński Stefan

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr365001280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása