Krakkó érsekét, az 1967 nyarán a bíborosok közé került Karol Woytilát 1978. október 16-án választották pápává. Rövid életű elődje nevét választotta, csak a második sorszámmal: így lett II. János Pál pápa. Közel 27 éven át volt a katolikus egyház feje egészen haláláig, 2005 áprilisáig.

J-Paulus.jpgA névértékkel is ellátott bélyegen pápai fotója, és a wadowicei Péter apostol temploma látható. Szent Péter a hagyomány szerint az első pápa volt, s a katolikus egyház a pápák védőszentjének tekinti. E templom előtt is áll II. János Pál szobor, melyet szülőhelyén a legismertebb lengyelnek és a legkedveltebb pápa emlékére emeltek.

Azon sem lepődhetnénk meg, ha pápai nevének lengyel változatát látnánk a bélyegen, hiszen gyakran írta alá nevét „Jan Paweł II” formában. Itt a hivatalos latinos változat a „Joannes Paulus PP II” látható. A kettőzött P betű, amely ott található II. János Pál aláírásában, a Joannes Paulus név és a végén lévő II-es között.  Ez a rövidítés hivatalos titulusát jelzi: Papa Pontifex.

J-Paulus-sign.jpgA név betűi jól olvashatóak, ám a „sallangok” alig, talán nem is volt ez számára fontos. S e pápai aláírás egyszerűségét látva megkockáztatom a kijelentést, hogy soha nem tudott mélyen azonosulni mindazzal, ami ezzel a szereppel jár, és valójában szerep maradt számára. Olyan szerep, aminek érezte súlyát, amit vállalt, ami talán hozzánőtt, de mégis belül megmaradt annak, aki volt. Az írásban a középzóna méretéhez képest az alsó és felső zónás elemek jóval nagyobbak. A felső ugye a szellemiség, az alsó zóna pedig az ösztönélet területe. És ehhez a területhez tartozik a sport szeretete is. Pápaként is, amíg csak tehette, sportolt: síelt, úszott, hegyet mászott, szeretett kirándulni. Ifjúként színtársulatban is játszott. Az egészséges életszeretetre utalhat ebben az aláírásban a hurokkal képzett törzsvonal a Paulus név P betűnél, valamint J-betű megformálása is.

Szerző: Grafofil  2013.01.18. 08:59 Szólj hozzá!

Címkék: aláírás 2010 papok Lengyelország Wojtyła Karol II. János Pál pápa

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr245013566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása