Dampier_stamp.jpgMivel Szent Ilona-szigete azért mégiscsak az angoloké, nem nagy meglepetés, hogy csupa angol tengerész hajója és aláírása került az 1988-as bélyegekre. Az alkalom pedig a 200. évfordulója annak, hogy az első brit telepesek megérkeztek Ausztráliába. A legkisebb címlet négyük közül az időben is legrégebbi hajósé. A bélyeg középpontjában Defence (Oltalom) nevű hajó, a kép oldalán azonban ott van William Dampier aláírása is.

1651 szeptemberében született William Dampier 1673-ban csatlakozott a királyi haditengerészethez és ugyan részt vett két csatában is, ám a szolgálatait egy súlyos betegség miatt megszakította. Majd ilyen-olyan vállalkozásokba kezdett a Csendes-óceán és Karib-tenger térségében.  Később arról lett híres, hogy ő volt az első angol, aki három ízben is körüljárta a világot.  1697-ben megjelent első tudományos munkája a „New Voyage Round the World”, majd ezt még több úti beszámoló követte. Felfedezései mellett, tehát még természettudósként is számon tartják. És bizony még kalózként is, sőt kegyetlenkedések is kötődnek nevéhez. És ő volt az, aki rátalált és megmentette azt a hajótöröttet, akiről később Defoe Robinson Crusoe alakját mintázta. Dampier 63 éves korában, 1715-ben hunyt el.

Dampier_sign.jpgDampier aláírása, ha nem is teljes, de minden betűjét azonosítani tudjuk, a betűkön kívül semmi mást nem tartalmaz. Hárombetűs rövidítéssel jelzi keresztnevét, ám nem az első három betűjét írja ki, hanem a jellemző mássalhangzóit, de gondolhatjuk azt is, hogy az elejét, közepét és végét jeleníti meg így lesz „Wlm”. Bár a W és az l mintha egybe mosódna, és az utolsó betűje szinte nyomtatott formájú. A családnév szépen kiírt (csak az utolsó betűjét nagyolja el) és érdekes betű-formák is találhatók benne. Mindjárt az elején ott van a D betű, mely szinte szimmetrikus a törzsvonalára. A szétnyíló szárú és fej nélküli p betűje is figyelemre méltó. Az i ékezete viszont nagyon pontos.  A sietség és kontrolláltság jelei is fel-felbukkannak Dampier aláírásában.

Szerző: Grafofil  2012.09.20. 10:54 Szólj hozzá!

Címkék: hajózás aláírás 1988 felfedezők Szt Ilona Dampier William

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr134785515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása