Goethe és Paraguay? De hiszen egy világirodalmi nagyság szinte bármely ország bélyegén felbukkanhat. Azért van ennél konkrétabb magyarázata is. A Colegio Goethe 1893-ban a német bevándorlók gyerekeinek iskolájaként nyílt meg Paraguay fővárosában. A ma is működő intézmény 1993-ban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. Ez alkalomból két bélyeg is megjelent: az egyiken Goethe egy festményen látható, a másikon – melyet itt bemutatunk – rajzolt portréja alatt egy kézirata kapott helyet.

Goethe1993-sello.jpgA címből és a nem túl hosszú és még rövidebb sorokból joggal következtethetünk arra, hogy a német költőfejedelem egyik versét láthatjuk a bélyegen. Goethe jellegzetes kézírását – még így döntve – is megcsodálhatjuk. Persze akár rajzokat vagy tudományos feljegyzések is találhattak volna kéziratai között, hiszen Johann Wolfgang von Goethe nemcsak író és költő volt, hanem sokoldalú tudós is.

Találunk érdekes végvonalakat (a címsor és az első sor végén) szinte olvashatatlanul fonalassá váló szót (a harmadik sor végén). S bár ahogyan a szótávolságok a megfelelőek, éppúgy a középzóna méretéhez illik a megválasztott sortávolság is, ami mivel az alsózónás hurkai cseppet sem visszafogottak, láthatunk az alsó sorba behatoló szárat (a második sor végén), valamint olyanokat is, amelyek bár nem akadnak össze más betűkkel, de éppen csak el tudják kerülni azokat. Goethe sokféle g-betűinek elemzése biztosan nagy örömet adna a szexuál-grafológusoknak is.

Szerző: Grafofil  2013.04.21. 08:10 Szólj hozzá!

Címkék: vers 1993 költők autográf Goethe Paraguay

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr55185973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása