entrecasteaux_stamp.jpgÚj-Kaledónián, ezen a trópusi szigeten, mint sok másikon is Ausztrália térségében Cook kapitány már járt 1774-ben, ám ő nem vélte jelentős felfedezésnek. 1792-ben a francia d’Entrecasteaux már alaposan feltérképezte, s ekkor került a terület francia fennhatóság alá. Ennek 200 éves évfordulójára megjelent bélyeg sarkában ott találhatjuk a francia felfedező kézjegyét is, a hajók és a portréja felett.

Joseph-Antoine Raymond Bruny d'Entrecasteaux 1839-ben született Provance-ban. Családi nevéhez tartozik a „Bruny” is. De elég vegyesen terjedt el, s a bemutatott bélyegen mind írva, mind nyomtatva is csak a d’ Entrecasteaux szerepel. 15 évesen kezdte szolgálatát a haditengerészetnél. A francia admirális és navigátor már tett jelentős felfedezéseket, amikor is kijelölték arra az útra, melynek fő célja az volt, hogy egy a térségből vissza nem térő korábbi expedíció nyomába eredjen. Bár nem találták meg az előttük járókat, de a térséget alaposan felfedezték. Ez volt az utolsó útja neki is, hiszen 1893 nyarán skorbutban meghalt. Nevét sziget, öböl is őrzi, Ausztráliában és Tasmániában is találhatunk róla elnevezett helyeket a térképeken.

entrecasteaux_sign.jpgA kissé elmosódott kézjegyben találhatunk néhány érdekességet. Hogy az E valamivel magasabb, mint a kétzónás betűk, szinte észre sem vesszük, hiszen vonzzák a tekintetet, a „harcias” betűk. A név második felében lévő t és az x egyes vonalai megvastagodnak és meg is nőnek. Mindkettőt úgy képezzük, hogy egy vonalra merőlegest állítunk. És ezek az áthúzások igencsak erőteljesre sikeredtek. Egyébként majdnem olvasható az aláírása, amelyről a grafológusok szinte csak jót mondanak. Valójában a neve alapján minden betűhöz társíthatjuk a név valamelyik elemét, de ha nem tudnánk mi a neve, pontosan nem tudnánk kibetűzni.

Szerző: Grafofil  2012.09.08. 10:11 Szólj hozzá!

Címkék: 1992 hajózás aláírás felfedezők hajósok Új-Kaledónia d’Entrecasteaux Bruny d’Entrecasteaux

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr584760789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása