lear-madaras.jpgTavaly ünnepelhettük születésének kétszázadik évfordulóját, de ez a bélyeg annak a sornak a része, mely halálának centenáriumi évében jelent meg. Ezen a 27 pennys bélyegen egy 1864-ben saját magáról készített rajza alatt egy sornyi kézírást láthatunk: egy búcsúzó formulát és az aláírását.

1812-ben született Edward Lear különös figura volt. Sokgyermekes családba született, és gyakorlatilag nála 21 évvel idősebb nővére nevelte fel. Gyermekkorától epilepsziával küzdött majd társult hozzá a depresszió, a légzési problémák és gyengülő látás is. Idővel komolyabb pocakot növesztett és a szemüveges szakállas bácsikává változott. De az angol abszurd költészet egyik nagy képviselője lett. Műveit állítólag gyermekeknek szánta, ehhez képest sok bennük a frivol utalás. A limerick nevű versforma megalkotója. Szövegeihez maga készített rajzokat és zenét is. Rajzolóként, illusztrátorként is számon tartják. Már fiatalon madárillusztrációk készítésével oldotta meg megélhetését. Tudjuk, hogy tanította rajzolni Viktória királynőt is. Utazásai kapcsán számtalan tájképet festett.  25 és 35 éves kora között Európa és Ázsia tájait járta. Sosem nősült meg, inasával élt. Kedvelte a Földközi-tenger vidékét, így az 1870-es években San Remo-ban telepedett le.  Itt lett kedvenc macskája egy kandúr. Miután a macska 14 évesen kimúlt, az ő állapota is egyre rosszabb lett. Néhány hónappal később, 1888 elején Edward Lear szívbetegségben hunyt el 75 évesen. Három kötet madár- és állatrajzot, hét útikönyvet és négy kötet nonszensz-verset hagyott hátra, valamint a Tennyson verseihez készített illusztrációit.

lear-sign.jpgAz eredeti rajzhoz nem ez az írás társul, ezt valahol másutt lelték. Nézzük előbb az aláírását! Egybeírta a két névelemet, bár azt nem mondhatjuk, hogy egy mozdulattal írta le az egészet. Hiszen a vezetékneve kezdőbetűjét hozzáillesztette a keresztnév végéhez, majd egy tollfelemelést követően írta ki családneve többi elemét. A végére tett egy pontot, és még egy enyhén domborodó vonallal is aláhúzta. A név közepén lévő oválok (a, d) nyitottabbak, mint a név elején és végén levők) A Lear névnek nemcsak a kezdőbetűje jelentősebb, mint a keresztnévé, hanem a középbetűi is magasabbak és erőteljesebbek is. A név elő kerülő búcsúzó formulában érdemes a „yours” szócskára egy pillantást vetni: mennyi szög van benne … másutt pedig nincsen! Miért kellett ennyi erőfeszítés leírnia ezt? Talán nem volt annyira őszinte ez a gesztus? A következő hosszú szó t-betűjét meg érdemes elmenteni a hosszú t-áthúzások mintagyűjteményébe.

Szerző: Grafofil  2013.04.27. 08:13 Szólj hozzá!

Címkék: rajz aláírás 1988 festők költők autográf paráf Nagy-Britannia Lear Edward

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr595213569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása