Cook_stamp.jpgE blogon a 150. bemutatott bélyeghez értünk, s ez alkalomból az egyik kedvencemet választottam. James Cook első felfedezőútjának 200. évfordulójára kiadott brit bélyegen nagyon szépen illeszkedik egymáshoz a kecses hajó és kapitányának kézjegye.

James Cook aláírásában a két névelem különálló meg nem is. Bár kellő távolságra vannak egymástól, mégis a keresztnév utolsó betűjéből ered a C-betű. S ez a C betű jócskán az alsó zónába tér, még a háromzónás nagybetűnél (J) is mélyebbre merészkedik. És szinte megágyaz következő betűknek. A név betűinek többsége jól felismerhető. Érdemes megnézni a m betűjét melynek első árkádja csak kicsit szögesedik, a második azonban keskenyebb és szögesebb már. Kis különbség van a két o betű között is, de azok közül is a második már valamivel keskenyebb.  Mindez jelezhet valamiféle óvatosságot mások felé. Az utolsó betű, a k végvonalából indul a paráf, melyet még egy kis elemmel tovább gazdagít. Nagyon érdekesek a név közepére kerülő pontok.

A brit hajóskapitány és felfedező, James Cook 1728. október 27-én született. Inasként dolgozott egy vegyeskereskedésben, amikor először látott hajót, és a 18 éves fiú úgy döntött tengerész lesz. 21 évesen már képzett tengerész, néhány év múlva önként jelentkezett a királyi haditengerészethez, 27 évesen már kapitány lett. 34 évesen megnősült, s bár életét szinte a tengeren töltötte, többszörös gyermekáldásban is volt részük. Hadi tevékenysége mellett felfedezőútjai tették híressé. Negyvenévesen indult első nagy útjára, majd még kettő követte ezt. Mindegyik körülbelül 3-3 évig tartott. Ötvenévesen Hawaiin megölték, így a harmadik felfedező expedíció már nélküle tért vissza.

Szerző: Grafofil  2012.09.05. 08:43 Szólj hozzá!

Címkék: hajózás aláírás 1968 felfedezők paráf Nagy-Britannia Cook James

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr194745530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása