Sok-sok évvel ezelőtt éppen e napon 1749. augusztus 28-án született a német költőfejedelem Goethe. A halálának (1832) százötvenedik évfordulójára megjelent bélyeg Georg Melchior Kraus 1776-os olajfestménye alapján készült. A 27 éves fiatalembert ábrázolja, aki addigra ismert lett versei és Az ifjú Werther szenvedései c. levélregénye révén. Már Weimarban élt s ott államügyekkel foglalkozott. A bélyeg rajza az eredeti festménynél kevesebb színnel készült. Goethe kezében egy az ő korában kedvelt árnyékképet tart. A festményen nem, de a bélyegképen megjelenik Goethe aláírása, mégpedig úgy, hogy szinte a sziluett-kép és profilja között ível át.

Az írás erősen jobbra dőlő. Ez jellemző azokra a balkezesekre, akik úgy tartják a tollukat, hogy az írott sorok a kezük alá kerüljenek. S bár Goethe ott van a híres balkezesek sorában, ettől még nem bizonyos, hogy valóban ezzel a tartással írt volna.
A név leírása alatt nem emeli fel a tollát. Meglepően hasonlatos az „oe” betűk megformálása, inkább két azonos betűnek tippelnénk.
A név középső részén az írás a szűkösség-tágasság tekintetében megfelelő, ám a kezdőbetű jelentős teret foglal el, hasonlóan az utolsó betűjének végvonala által is „terjeszkedik” még. A nagyméretű a kezdőbetű felfelé is a kétzónás betűk fölé nő, lent pedig a saját zóna-magasság többszörösét elfoglalja a G-betű alsó hurka.
Szerző: Grafofil  2011.08.28. 11:22 Szólj hozzá!

Címkék: 1982 festmény aláírás költők balkezesség Németország Goethe Kraus Georg Melchior

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr523041925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása