A kontinensnyi ország 2008-ban ünnepelte a helyi cserkész-szervezet megszületésének századik évfordulóját. Ez alkalomból több ilyen tematikájú bélyeg is megjelent, egyiken nemcsak a mozgalom alapítója Robert Baden-Powell, hanem aláírása is látható, no meg természetesen a cserkészliliom is.

Robert Baden-Powell (1857-1941), az Indiában és Dél-Afrikában szolgáló angol katonatiszt lett a cserkészet megalapítója. A mozgalom világszerte nagy népszerűségre tett szert. Szívesen rajzolt, maga illusztrálta műveit. 55 évesen nősült, feleségére bízta a lánycserkészetet. Főcserkészi tevékenységéért 1929-ben lett lord. 1938-ban, már 80 fölött járt, amikor Kenyában telepedtek le, ott is hunyt el.
Az írás jó ritmusú, s ha nem is egészen olvasható, azért némely eleme azonosítható.  
A kezdő R-betűje a legkidolgozottabb és méretben is a legjelentősebb. Minden kezdőbetű különáll az őt követő kisbetűktől, ám az egyes névelemekben csak egyszer, a kezdőbetűk után emeli fel az íróeszközét. A két vezetéknevét egészen elegánsan köti össze.
Érdemes összevetni az R-betűvel a hozzá hasonló P-betűt. Mindegyiket alakítását alulról kezdi, ám az R határozott formát kap, s ehhez többször is irány változtat, a P egyetlen lendületes mozdulattal jön létre. Nézzük meg B-betűt is, mely végtelenül egyszerű, pedig valójában az is hasonló lehetne az R-hez és a P-hez. De itt nem! Szinte csak egy dülöngélő hegycsúcsra emlékeztet.
Az aláírásban vannak szinte eltűnő betűk. Ezek közül különösen érdekes a Robert név rt-jének eltűnése, hiszen ezek a karrier és a vezetés betűi lennének. (Megjegyzem, más írásaiban elég jelentősek a t-áthúzásai).
Az egy- és kétzónás betűk méretei nagy változatosságot mutatnak, például az egyzónás e-betű, a formailag hozzá hasonló kétzónás l-hez szinte felnő. A vezetéknév első tagjában is ugyanígy, pontosan olyan magas az e, mint a d – illetve a d csak egyzónás lesz, mint az e.
Az írás rendkívüli fogékonyságot és érzelmi melegséget mutat, ugyanakkor nagyon ösztönös ember lehetett, akiben ott van az életigenlés, de – talán éppen ennek kompenzálására – a szabályozottság, a fegyelem igénye is.
Szerző: Grafofil  2011.08.22. 10:44 Szólj hozzá!

Címkék: 2008 aláírás cserkészet balkezesség Ausztrália Baden-Powell Robert

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr823026742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása