A Mozart-év alkalmából (250 éve született) kiadott tematikus bélyegen a fiatalon elhunyt osztrák rock-zenész látható, aki éppen egy Mozarthoz kapcsolódó dallal vált népszerűvé. Falco rajzolva nagy elődje korának öltözékében, zilált hajjal, kacagva jelenik. A bélyeg alján kézzel írva a híres dal címe (Rock me Amadeus), no meg Falco aláírása is ott van.

Az 1984-es év filmje volt az Amadeus, melynek alkotói 1985-ben néhány Oscar-díjat is bezsebelhettek. A film sikere közrejátszhatott abban, hogy Falco Mozart-dala német nyelven a nemzetközi slágerlisták élére került.
Falco (1957-1998) nem egyslágeres előadó volt, ám karrierje korán véget ért, amikor 40 évesen autóbalesetben elhunyt. Ha aláírását megvizsgáljuk, talán arról is lehet sejtésünk, miért is „repült” át alkoholos állapotban egy másik dimenzióba.
Johann Hölzel néven született, s úgy húszévesen vette fel a Falco (Sólyom) nevet. Aláírása modoros, bár ötletes elemek is felfedezhetőek benne. A név alsó és felső részén dupla sávot hoz létre, amellyel elhatárolja magát „a világtól”. A felső részét ötletesen az F-betű részleteiből alakítja ki, az alsó rész pedig egy lendületes a név végénél megtörve visszaforduló vonal.
Az egyébként háromszögszerű kezdő F-betű meglehetősen távol áll a többi betűtől. Azok is nyomtatott nagybetűk és erősen jobbra dőltek. Ez lendületet vagy érzelmességet is sugallhat. Ugyanakkor a vége felé kisebbedő betűk gátoltságot, fékezettséget jelezhetnek.
Ha megfigyeljük a leírt név formáját, az háromszöghöz vagy akár csőrhöz is hasonlítható.
Ennyi háromszög és távolságtartás bizony jelzi, hogy Falco világa nem igazán volt kerek, mintha már nem tudott volna azonosulni szerepével, mintha már kényszerpályára került volna, s elveszítette volna valódi önmagát.
Szerző: Grafofil  2011.02.01. 18:08 Szólj hozzá!

Címkék: 2006 rock aláírás muzsikusok paráf Ausztria Mozart Falco

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr92631399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása