A költő halálának 50. évfordulójára megjelentetett bélyegen nemcsak neve és arcképe, hanem legismertebb költeményének kezdő sorai is megjelennek, és egy azt idéző illusztráció is.

John McCrae (1872-1918) kanadai orvos és katonatiszt, miután egy ifjú barátja meghalt az ypres-i ütközetben, papírra vetette az In Flanders Fields című versét 1915. május 3-án. A londoni Punch magazinban publikálták először, még azon év decemberében. A háborús költészet egyik legszebb alkotása hamar népszerű lett. A rondó formában írott vers első két sorát – mely a bélyegen is olvasható –, így fordíthatjuk: „Flandria mezején pipacsok nőnek, Keresztjei közt egy temetőnek”.

Bár a költő a háború végét nem érhette meg, közkedvelt versének pipacsai mára jelképpé váltak. Amikor Amerikában, Kanadában és Angliában közeleg november 11-e, az emlékezés vagy a veteránok napja, sokféle módon és formában a pipacsok is megjelennek. Poppy Day-nek is nevezik ezért ezt a napot. A vers címét választotta nevéül a belgiumi Ypres első világháborús múzeuma is. Ennek különlegessége, hogy nem emléket állít a háborúnak, hanem annak értelmetlenségét kívánja bemutatni.

A versnek több kézirata is létezik, hiszen a lövészárakban írottat, nem meglepő módon, később lemásolta szerzője.Az írás egyszerű, tisztalelkű, de mélyen érző, ugyanakkor életigenlő emberre utal. Érdekes apróság benne, a „the” szócskákban a t-betű áthúzása valójában a h-ra kerül. Ezek közül a második (alsó) sorban lévő felidézi egy sírkereszt rajzát.

Szerző: Grafofil  2011.01.07. 16:11 Szólj hozzá!

Címkék: vers 1968 orvosok költők autográf in flanders fields Kanada McCrae John

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr192567747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása