Lehár Ferenc születésének 100. évfordulójáról a magyar bélyegkiadás is megemlékezett 1970-ben. Portréja mellett a színház és a zene szimbólumai is megjelennek, no meg az aláírása is ott látható.

Apja katonazenész volt és németül beszélt, anyja magyarul, alig érthették egymást. Ám egy évvel házasságkötésük után már megszületett Ferenc fiúk, Komáromban 1870-ben. Bár amikor Prágában tanult Dvorák javasolta hogy inkább zeneszerző legyen. Lehár a zenei pályafutását színházi hegedűsként kezdte. Már elmúlt harminc, amikor 1902-ben bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, mely világsiker lett. Innentől a librettók, komponálás és bemutatók között zajlott az élete. A siker és az elismerés is kísérte. A Bécsben töltötte évek után 1910-ben letelepedett Bad Ischl-ben. 1925-ben már filmre vitték egyik operettjét. Az operettek mellett a 20-as években kezdett igényes daljátékokat írni. 1934-ben volt az utolsó bemutatója, akkor már elmúlt hatvan éves. A háborús éveket ugyan másutt töltötte, de betegen ismét visszatért az osztrák fürdővárosban álló villájába. 1948. október közepén ott megválasztották Bad Ischl díszpolgárává. A hónap végén pedig temették. Saját szerzeménye csendült fel sírjánál – kérésére – a Volga dal.
Azért különösen érdekes a kotta alá helyezett aláírás, mert így könnyebben felfedezhetjük benne a zenei jelekhez hasonló formákat. A név középső részén „ehár” részben alig van látványosság, nem úgy a kezdő és a záró-formában, ezek már szinte nem is betűk. Az aláírás végén „zászlós” kottafej ismerhető fel, azt pedig egy megvastagodott lefelé az alsó zónába cikázó vonal egészíti ki, mindez hivatott nevéből a Ferenc részt. A kezdőbetű lendületes csigavonal hasonlít a felette lévő kotta violinkulcsához, bár nekem a felső része inkább a hegedű-csigáját juttatja eszembe. Ennek alsó „szára”, azaz az alján képződő hurok egy része az alsó zónába kerül.
Szerző: Grafofil  2012.02.28. 14:16 Szólj hozzá!

Címkék: aláírás 1970 zeneszerzők Magyarország Lehár Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr544192206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása