Darius Milhaud profilban, mintha a Dávid király történetéből vett jelenetet nézné. Felette a kottasor, mely a bélyeg megjelenése előtt négy évtizeddel bemutatott Dávid című operájából való. A bélyeghez illeszkedő szélen található a francia zeneszerző aláírása.

Milhaud Franciaország déli részében született 1892-ben zsidó családban. 17 éves korától Párizsban tanult a konzervatóriumban. 1917-ben Brazíliában volt diplomáciai szolgálatban, ahol megismerkedett a latin-amerikai zenével. Hazatérve csatlakozott a Hatok csoportjához. Egy másik utazása során 1922-ben New Yorkban nagy hatással volt rá a jazz. Néhány év múlva nősült, egy színésznőt vett feleségül, egy fiúk született, aki később festő és szobrász lett. Milhaud 1939-ben a nácizmus előretörése miatt elhagyta Franciaországot, és a második világháború alatt az Egyesült Államokban élt és tanított. 1947-71-ig a párizsi konzervatórium tanára volt, míg egészsége engedte. Utolsó éveit kerekesszékben töltötte. 81 évesen hunyt el Genfben.
Nemcsak neves tanítványainak névsora hosszú. Műveinek listája meghaladja a négyszáz tételt. Milhaud gyors alkotó volt, s olyan természetes volt számára zenét írni, mint lélegezni. Zenéje minden rafináltsága mellett sem vesztette el örömteljes naivitását.
Az aláírásának alapvonala általában felfelé tart, ahogyan itt is. Mondhatnánk rá, hogy egytagú, hiszen csak a vezetéknevét írja le, valójában a névhez csatlakozik még egy elem: a fölé húzott paráf. Kezdjük ezzel! Érdemes megcsodálni milyen pontosan kerül a név fölé, azaz nagyon is közel kerül a betűkhöz. Ugyancsak pontos még hosszanti irányban is, azaz nem nyúlik túl sem az első betűn, és csak egészen kicsit az utolsón. Lendületes, követi az írás emelkedő alapvonalát, és mindkét végén láthatunk egy kis kampót. Ez, no meg az hogy a betűi többsége magában áll utalhat pontosságra, koncentrációra. Ugyancsak erre utalhat az is, hogy bár vonalai jellege meleg-bársonyos, mégis megjelennek szögek az írásban (M, h). Bár ezek sem „szigorú” szögek.
A név legnagyobb betűje a kezdőbetű, első szárát mélyről indítja, és ugyanez magasra is tart. Lendületes kezdést „belevágok” mentalitást jelezhet. A középbetűk nem nagyok, legalábbis ha a kétzónás betűkhöz hasonlítjuk őket. A különálló betűk között felbukkan egy összekötött egység, az lh, melynek érdekessége, hogy az l betű kezdőpontja az i-betű ékezete is egyben (bekötött ékezet).
Szerző: Grafofil  2012.02.19. 10:25 Szólj hozzá!

Címkék: 1995 aláírás zeneszerzők paráf Izrael Milhaud Darius

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr153740309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása