Az 1960-ban hivatalossá lett olimpiai himnusz 1896-ban az első modern olimpiai játékok megnyitójára készült. A szövege Kosztisz Palamasz (1859-1943) görög költő verse az „Ókori halhatatlan szellem”. Az olimpiai himnusz zeneszerzője Szpirosz Szamarasz. A születésének 150. évfordulójára megjelenő szolid görög bélyegen, nemcsak arcképe jelenik meg, hanem a hátterében lévő kéziratos kottán hangjegyek és betűírás is felsejlik.

Szpirosz (hivatalosan Szpiridon) Szamarasz Korfun született 1861-ben. 1875-82-ig az athéni konzervatóriumban tanult. Ezt követően Párizsba ment, itt tanára volt Massanet, Delibes és Gounod is. Majd 1885-ben Olaszországba költözött s fontos alakja lett az ottani opera-életnek. Több mint egy tucat operát írt, melyet számos országban bemutattak. Már elismert szerzőként lett az olimpia nyitórendezvényére készült dal zenéjének alkotója. Csak 1911-ben tért vissza szülőföldjére, abban bízva, hogy őt nevezik ki az athéni konzervatórium élére, ám nem kapta meg az állást. 1917-ben Athénben hunyt el.
Sajnos a bélyegen nem túl sok az írás, de azért érdemes néhány pillantást vetni rá a kottajelek alá került görög betűket. Hiszen ritmusos, egyenletes dőlésű és kötött ez az írás. Szépen kivehetőek az írásmozgás "hangsúlyai" is.
Szerző: Grafofil  2012.01.29. 10:43 Szólj hozzá!

Címkék: kotta himnusz 2011 zeneszerzők Görögország Szamarasz Szpirosz

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr443548446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása