Az „Írek Nagy-Britanniában” bélyegpár történelmi alakja Edmund Burke, aki az egyik legfontosabb politikai gondolkodó volt a 18. századi Angliában. Nemcsak festett portréja, hanem aláírása is megjelenik a bélyegen, így a történelmi adatok mellett, a személyiségvonásait is kutathatjuk.

Burke aláírásában a vonalak szárazak, betűi közül csak néhány azonosítható. Az aláírás dőlése viszont egyenletes, alapvonala enyhén emelkedik, s ehhez jön még ráadásként a hetyke szóvég. Ezek együttesen jelzik, hogy olyan ember, aki tudja, mit akar, és ha kitűzött egy célt, azt követi is. Nemcsak a kereszt- és családi nevét írja egybe, hanem az egész név egyetlen folyamatos vonallal készült, nincs jele annak, hogy felemelte volna a tollát. S ez azért is figyelemre méltó, hiszen ő még valódi mártogatós tollal írhatott csak. Ez számomra azt sugallja, hogy alapvetően egységre törekedett, önmagával, céljaival. Bár a vonalak szárazságából, szigorúságából azt sejtem, hogy ez olykor makacssággá, megingathatatlansággá is válhatott.
Edmund Burke 1729 januárjában született Dublinban, kvéker középiskolába járt, majd a Trinity College hallgatója lett szülővárosában, ezután Londonban tanult jogot. Még harmincéves sem volt, amikor már megjelentek filozófiai értekezései. Majd személyi titkára lett Rockingham őrgrófjának, aki 1765-ben a miniszterelnök lett. Bár a gróf e fontos hivatalt csupán egy évig töltötte be, mégis nagy befolyást szerzett. Az ő révén került be a brit parlamentbe a whig párt színeiben Burke is, aki szónoki képességeivel szerzett magának nevet. Bár a bélyegen neve alatt az országgyűlési képviselő megjelölés szerepelt, mégis Burke igazi öröksége az írásaiban rejlik. Leveleiben és könyveiben is felvázolta elképzeléseit az emberi természetről, a környezetről és a politikáról. A modern konzervativizmus megalapozójának tartják. Munkássága nagy hatással volt a következő század politikai diskurzusaiban. 66 évesen nyugdíjba vonult, de az írást nem hagyta abba, 1797-ben gyomorrákban hunyt el.
Szerző: Grafofil  2011.06.01. 18:44 Szólj hozzá!

Címkék: 1994 aláírás írók filozófusok irish in great britain Írország Burke Edmund

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr612920812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása