Három bélyegből álló sort jelentetett meg Verdi halálának századik évfordulójára a Vatikán. A három bélyeg közül csak az elsőt mutatom be, amelyen Verdi autográf kottája jelenik meg, rajta a zeneszerző jellegzetes körbekerített aláírása látható (a bélyeg jobb alsó sarkában).

Verdi olyan mesterműveket alkotott, mint fiatalember, mint érett komponista és mint idős zseni, melyeket a mai napig a világ összes operaházában előadnak. A 19. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője a három bélyegen a névérték növekedésének sorrendjében idősödik. Verdi képe a bélyegek bal oldalára kerül, emellett egy-egy műve elevenedik meg (a névérték és a szerző korához növekedéséhez igazodva szintén időrendben). A Nabucco (1842) kéziratos kottával jelenik meg, az Aida (1871) már jelmezekkel, a harmadik bélyeg háttérében egy szép várkastély jelenik meg az Othellóhoz (1887) kapcsolódva. Ebben is megfigyelhetünk egyfajta tendenciát, a tér tágulását, növekedést, belülről kifelé haladást: a kotta kézbe vehető, a ruházat már az egész testet körülveszi, s az épület több személy tere is lehet.

Szerző: Grafofil  2011.02.10. 09:45 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: 2001 kotta aláírás zeneszerzők muzsikusok autográf Vatikán Verdi Giuseppe

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr422651054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Mentsük meg nemzeti identitásunkat, az operát!" 2011.03.31. 10:31:19

A mondat nem egy százéves plakáton volt olvasható, hanem néhány hete, 2011 márciusában hozták be egy transzparensre írva a római Teatro dell’Opera Nabucco premierjének végén a színház díszítői – az úri közönség ovációjával kísérve, s minden...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása