1895-ben alapították a Német Schiller Társaságot, amely mai elnevezését 1947-ben vette fel. Az egyik legnagyobb német irodalmi társaság Schiller szellemi hagyatékának ápolása mellett a német irodalmat is támogatja. A társaság alapításának 100. évfordulójára 1995-ben megjelent német bélyegen feltűnik Schiller neve is kézzel írva.

Friedrich Schiller (1759 Marbach – 1805 Weimar) a német irodalom egyik legnagyobb hatású képviselője, életműve az irodalom valamennyi műfaját magában foglalja. A legjelentősebb német drámaírónak tartják. Goethe kortársa és barátja volt.
A bélyeg vastag szürkés keretében lévő kép háttérében a marbachi Schiller-Múzeum épülete, előtte állva a középpontba helyezve Schiller teljes alakos sziluettje látható. Mindezekre, mint valamiféle pecsét kék színnel írva és átlósan elhelyezve a teljes kompozícióhoz képest nagy méretben jelenik meg az aláírás.
S nemcsak a szóismétlés kerülése miatt nem írtam ki, hogy Schilleré. A neten „leböngészhető” Schiller aláírásokkal aligha vethető össze. Az a gyanúm, hogy némileg modernizálták az aláírását. De nem is a hitelessége a lényeges itt. Hanem az írás jellege. Spontán, dinamikus és mégis jól olvasható. Láthatóan felfelé tart. Hurkosság csak az S-betűben van, pedig a h-ban és az l-ben is lett volna rá lehetősége – mindez a lendületességgel párosult tudatosságot jelzi. Érdekessége még a végére helyezett pont. Az egész név megállás és tollfelemelés nélkül íródott. Még a pontot az i-re a is azt követően tette ki, hogy a név betűit leírta, s még a végére is pontot tett. Hiszen az a r-betű végvonalával ez a pont összeköthető, azaz egy vonalba esik, így feltehetően egy mozdulattal és csupán tollfelemeléssel jött létre.
Ha megnézzük a hátterében lévő előrenéző alak kardját, annak egyenesével közel párhuzamos az írás alapvonala. Az alak és az írás harmonizál egymással. Ettől lesz egyszerűségében is hatásos ez a bélyeg.
Szerző: Grafofil  2010.12.26. 14:25 Szólj hozzá!

Címkék: 1995 hitelesség aláírás írók költők Németország Schiller

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr52539929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása