2005. április 4-én - 75 évfordulójára annak a napnak, amikor Gandhi a sómenet élén Dandiba ért - négy bélyegből álló blokk jelent meg Indiában. E négy bélyeg címlete, színei és a rajta lévő feliratok azonosak, csupán a képek tartalma más. Az elsőn a menetelők csoportja látható; a másodikon Gandhi fotója mögött egy újságcikk ad hírt az eseményről; a harmadikon térképpel jelenik meg a megtett út és Gandhi látható, amint sóért hajol le; a negyediken pedig ülve ír és mellette megjelenik kézírásos üzenete is.

Nem könnyen, de azért kibetűzhető az angolul írott üzenet: I want world sympathy in this battle of Right against might. Magyarul így hangozhat: „A világ együttérzését akarom ebben a jogokért  folytatott, hatalom elleni harcban .”

Majd helymegjelölés (Dandi), aláírás (MKGandhi) és dátum (5.4:'30).
Gandhi akkor vetette papírra ezeket a sorokat, amikor 1930. április 5-én, megérkezett Dandiba a sómenet élén. Gandhi egy börtönben töltött időszak után kezdte meg harmadik kampányát India függetlenségének kiharcolásáért a brit uralom alól. 1930. március 12-én indult a nevezetes menet Ahmedábádból békés demonstrációként, azzal a céllal, hogy tiltakozzék az angolok sómonopóliuma ellen. A brit uralom idején ugyanis az indiaiak kénytelenek voltak drágán megvenni az Angliából behozott sót. Ezért Gandhi elhatározta, hogy meg kell tanulniuk önállóan előállítani a sót. 87 hívével együtt gyalog elindult a 388 kilométerre fekvő tengerpart felé, hogy ott sót állítson elő. Útközben egyre többen csatlakoztak hozzájuk. A tengerhez közeledve, a menet már elnyúlt több mérföldnyire. Több mint háromhetes meneteléssel április 5-én érkeztek meg az Indiai-óceán (Arab-tenger) partján fekvő Dandiba. A tengerpartra érve Gandhi sót vett a kezébe és összezúzta, megsértve ezzel a monopóliumban foglalt törvényt. A parton az emberek a tengervízből sót párologtattak ki.
A britek persze ezt illegálisnak minősítették, és több ezer indiait letartóztattak. A „sómenetnek” azonban nagy volt a visszhangja, az egész ország megmozdult, új lendületet vett az angol áruk bojkottja, sztrájkok és adómegtagadási kampányok kezdődtek. Válaszként néhány hónappal később a kormány letartóztatta Gandhit – nem először és nem utoljára. Mégis ez volt az egyik legsikeresebb kampánya.
Azt nem tudni pontosan az események sorában mikor, de valószínű, hogy felfokozott érzelmi és mentális állapotban született az ez üzenet. Ahogyan leírta ezt az ötsoros mondatot, abban éppúgy ott van egyfajta naiv és büszke egyszerűség, mint a felfokozottság és lelkesültség.
MKGandhi (azaz Mohandász Karamcsand Gandhi) átszoktatott balkezes volt, ezért ír a képen jobb kézzel. A Mahatma (nagy lélek) nevet tisztelőitől kapta, először Tagore illette őt ezzel.
Szerző: Grafofil  2010.12.23. 09:42 Szólj hozzá!

Címkék: 2005 aláírás balkezesség autográf sómenet India Gandhi Mahatma

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr852534170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása