Stzrelezki_stamp.jpgA lengyel felfedező születésének 200. évfordulójára kiadott bélyegen a portréja alatt ott láthatjuk aláírását is. Ausztrália térképének körvonala egy táj rajzát veszi körül: A Kosciuszko-hegy látható rajta: Ez Ausztrália legmagasabb pontja, és Strzelecki fedezte fel és nevezte el híres honfitársáról.

A porosz uralom idején Poznan mellett született 1797 nyarán. Már gyermekkorában utazásokról álmodott. Ifjú évei igencsak regényesek, volt benne nagy szerelem és vagyonjogi vita is. 1829-ben elhagyta szülőföldjét s Franciaországba, majd Afrikába ment. 1834-ben már brit hajókon kezdte meg jelentős útjait. Észak- és Dél Amerikában ásvány- és talajtani és meteorológiai kutatásokat végzett. Majd Hawaii-t és Polinéziát járta be. Utolsó nagy, négyéves útjának főbb állomásai Ausztrália, Új-Zéland és Tasmánia voltak. 1840-ben fedezte fel az Ausztrál-Alpok legmagasabb pontját, melyet a több országban – köztük Lengyelországban – is nemzeti hősként számon tartott Tadeusz Kosciuszkóról nevezett el. 1843-ban visszatért Londonba és tudományos kötetet írt ki felfedezéseiről. 1845-ben lett brit állampolgár. Számos magas kitüntetést kapott.  Londonban hunyt el 1873 októberében. Földi maradványait éppen a születésének 200. évében, 1997-ben helyezték nyugalomra már lengyel földbe.

Stzrelezki_sign.jpgA bélyegre kerülő aláírás alapvonalát éppen a tengerszintre helyezték, könnyítve ezzel vizsgálódásainkat. A keresztnevét jelző P szépen formált, s a többihez képest a legszélesebb, a mellette lévő E elég keskeny. A családnév legmagasabb betűje nem a kezdőbetűje, hanem a t-betű. S ennek áthúzása a következő három betűje fölött halad. S érdemes a z betűt is megfigyelni, mely szinte alátámasztja ezt a t-áthúzást. A betűk továbbra is inkább keskenyek. Érdekes még a paráf formája, mely olyan, mint egy elfekvő hatalmas P-betű. Hm! Kétszer is gyönyörködhetünk a P-betűben, mely az ő keresztnevének első betűje.

Szerző: Grafofil  2012.09.11. 08:03 Szólj hozzá!

Címkék: hajózás aláírás 1997 felfedezők paráf Lengyelország Strzelecki Pawel Edmund

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr914762458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása