A Charité Pszichiátriai Klinikáját ugyan csak néhány évig vezette, mégis Wilhelm Griesinger munkássága jelentős annyira, hogy az intézmény legjelesebb alakjai közé kerüljön. Mellszobra több mint száz éve áll Berlinben a Charité udvarán. S a 250 évre emlékező bélyegek közül a legnagyobb címletűre került a neves pszichiáter portréja és aláírása.

Wilhelm Griesinger 1817-ben született Stuttgartban. Eleinte magántanuló volt, majd gimnáziumba járt. A koraérett fiú 16 évesen érettségizett. Diplomája megszerzése után több helyen is praktizált. Képezte magát Bécsben és Párizsban. 1850-es években az egyiptomi alkirály személyes orvosa lett. 54-től egy tübingeni klinikán dolgozott, ezt követően egy zürichi mentális betegeket ellátó intézményben. 1865 Berlinbe költözött, hogy a Charité pszichiátriai klinikájának professzora és vezetője legyen. Néhány évvel később, 1868 októberében hunyt el. A német nyelvterület kiemelkedő pszichiátere volt korában. Híres kijelentése: „minden mentális betegség az agy betegsége” új irányt adott a pszichiátriai betegek gondozásához.
Milyen nagy a feje a G-jének és milyen picike az alsó hurka, mégis ez az egyetlen kapásból felismerhető betűje. A többi betű nem szépen formált, bár a név ismeretében az egyes elemek azonosíthatóak. A név közepén lévő s-betű alakja csak nekünk lehet fura, az ő korában ismert német írásszokáshoz képest nem. Az vezetéknévben csak itt szakad meg az írás folyamata, nyugodtan mondhatjuk, hogy kötött. A benne lévő szögesedések miatt érezhető némi feszültség is. Az ékezeti magasra kerülnek, melyek jelezhetik a jó rálátást a dolgokra. Még nézzük meg a keresztnevét és egyben személyes világát jelző W-betűt. Az első a törzsvonala magam, a másik nemcsak hogy nem nő fel hozzá, hanem még oda is csavarodik az elsőhöz. Jelezheti, hogy ő támogat másokat és lehet rá számítani. S ez egy pszichiáter esetében jó, ha így is van!
Szerző: Grafofil  2012.07.20. 09:41 Szólj hozzá!

Címkék: aláírás 1960 orvosok Németország NDK Charité Griesinger Wilhelm

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr514504050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása