Öt neves máltait bemutató bélyegsor egyik bélyege ez. Rajta bal kézzel, lúdtollal készül egy kotta, felül a „Abos Geronimo” és a „Stabat Mater” sorok olvashatóak. Nem leltünk arra adatot, hogy a máltai-olasz zeneszerző Girolamo Abos (Geronimo Abos vagy Avos) melyik kezével írt, de bizonyára megvan az oka, hogy így ábrázolták.

1715-ben Málta fővárosában, Valettában született Geronimo Abos néven. Fiatalon került Nápolyba, ahol zenei képzésben részesült. 1756-ban már a londoni Olasz Színházban zenei igazgatóként és csembaló mesterként tevékenykedett. Visszatérve Nápolyba zenét tanított egy konzervatóriumban, ahonnan 1759 júliusában visszavonult. Nápolyban hunyt el 1760-ban. 14 operát írt, közülük a legsikeresebb az 1751-ben született Tito Manlio, melyet a mezzoszoprán kasztrált Caffarelli számára írta. Abos az olasz barokknak és az egyházi zenének egyaránt jelentős képviselője.
Szerző: Grafofil  2011.08.25. 10:47 Szólj hozzá!

Címkék: 2005 kotta zeneszerzők muzsikusok balkezesség Málta Abos Girolamo

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr523034270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása