A Hollywoodi legendák sorozat 12. bélyegére Judy Garland került. 2006-ban a születésnapján jelent meg. A bélyegre egyik fotója került a George Cukor rendezte 1954-es Csillag születik filmből. S a kép alján a balkézzel író művésznő aláírása olvasható.

Judy Garland (1922-1969) kétéves korától a színpadon volt, majd egész életét a rivaldafényben élte. Több musicalban és számos filmben szerepelt, énekesként is híressé lett. A filmtörténetbe Dorothy szerepével írta be magát az Óz a nagy varázsló c. filmben. (E szerepében látható a kiadott bélyegíven.) S kapott egy különleges, kategórián kívüli, ifjúsági Oscar-díjat. Sajnos tanácsadói arra bátorították, hogy kislányos alakjának megőrzéséért szedjen fogyasztótablettákat, ezeket az altatót majd a stimulánsok követték. Halálát is gyógyszer-túladagolás okozta. Többször kísérelt meg öngyilkosságát. Ötször házasodott, s három gyermeke született, a legelső, Liza Minelli szintén a színpadot választotta.
A két névelem közel van egymáshoz. A kezdőbetűk kevésbé, a többi betű jól azonosítható. Míg a G-határozott lendülettel íródott, az első betűben egy megtorpanás miatt a mozdulat megszakad.
Ebben az aláírásban sokatmondó a méretek. Hogy mi nagy és mi kicsi! Nagyon a kezdőbetűk és nagyok az utolsó betűk is – azaz mindaz, ami kifelé van – ám a szóközépi betűk inkább kisebbek. A nagy hurkok érdekes módon a képből is kilógnak – a tervező is úgy érezte, hogy ez illik hozzá, netán a képre utólag került aláírás látszatát akarta kelteni. A hurkok dőlése és hossza megegyező, mindhárom alsó hurok azonos mélységig hatol. A felső hurkok közül azonos magasságot ér el ez a G-betű és az l-betű hurka. A két d-betű közül egyik hurka sem éri el ezt a magasságot. Az alsó hurkok nagyobbak, mint a felsők, pedig azok többsége sem kicsi. Egy helyen van normál magasságú hurok és az ez Judy d-je. Ez a betű egyáltalán nem sikeredett szépre, az ovál és a hurok közel olyan széles, és a találkozásukban valahogy a maszatosság érződik. Nagyon beszédes lehet ez a betű, főleg annak fényében, hogy ehhez a betűhöz a férfiasság-nőiesség kérdéskörét is kapcsoljuk. Összehasonlítva a név végén levővel ez elég bizonytalan, szinte elbújik. Aki így ír az bizonytalan nemi szerepeiben, s bár kifelé az utolsóban eleganciát mutat, ebben a belül lévő d-betűben nem. S amit magában nem talált meg, azt partnereiben is hiába kereste.
Bár vannak az írásban kisiklások, de igyekszik jól teljesíteni, és megadni a közönségnek azt az illúziót, amit várnak. De a Judy J-betűjében és a d-jében elveszettnek és szomorúnak hat.
S bár neve girlandot, füzért jelent a n-betűjében látható kötésmód inkább szöges árkádra emlékeztet.
Az vezetéknév középen megszakad és az l-betű szinte különáll mindkét résztől (egyébként alakja egy madártollra hasonlít. A mellette lévő (lecsúszó) betűtől újra felfelé emelkedik az alapvonal.
Szerző: Grafofil  2011.08.19. 09:54 Szólj hozzá!

Címkék: 2006 nők aláírás színészek balkezesség legends of hollywood sorozat Amerikai Egyesült Államok Garland Judy

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr313026583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása