A kanadai posta 2002-es centenáriumi bélyegpárjának helyi híressége Sandford Flaming. A Fleming név nagyon ismerősen hangzik, de ő nem azonos a Nobel-díjas skót orvossal. Bár Sandford Fleming (1827-1915) is Skóciában született, 17 évesen fivérével együtt kivándorolt Kanadába. 1851-ben ő tervezte az első kanadai bélyeget, a hód képével ellátott 3 pennyst. 1855-ben megházasodott, feleségével hat gyermeket neveltek fel. Kezdetben földmérőként dolgozott, majd vasútépítő lett, közülük is a leghíresebb a 19. században új hazájában. Több jelentős kanadai szakmai szervezett alapítója lett. S nem kis része van abban, hogy ma is használatos időzónákat bevezették a világon. Már életében számos elismerésben részesült. 70 éves korában (1897-ben) Victoria királynő lovaggá ütötte. De ezt követően sem tétlenkedett. Nagyszabású elképzelése, hogy a Csendes-óceán mélyén távírókábel vezessen a brit birodalom államai között, a „Red Line” 1902-ben teljesedett be. (Erről emlékezik meg ez a bélyeg.) 88 évesen 1915-ben hunyt el.

Fleming g-jének szára már nagyon közel kerül a perforációhoz. A név elejét inkább a hurkok, a második felében a ívek jellemzik. Mindez fogékony, befogadó, életszerető embert sugall. Érdemes megnézni az m és n betűket és az azokból alakuló girlandokat. A bár „ming”-rész a középzónában valójában girlandok sorozata, melyek a név vége felé egyre szélesebbek lesznek, a magasságuk pedig egyre csökken. A „Fle”-rész hurkai, mintha lufik lennének, játékosan hajlanak egymáshoz. Az e betűtől nézve szinte egymás fölé kerülnek. Leginkább az első két betű ér össze. A díszesebb F-betű felül és az l hurkának együttesében elfektetett szív-formát is sejthetünk.

Szerző: Grafofil  2011.06.07. 16:26 Szólj hozzá!

Címkék: 2002 aláírás Kanada Fleming Sandford

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr752954522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása