1964 szeptemberének első napján három bélyeget jelentetett meg az NDK postája. Mindegyik alján ez a felirat: Für den frieden der Welt (A világbékéért). Mindegyik bélyegen egy személy és aláírása látható. A három személy, akik a bélyegekre kerültek mindannyian Nobel-díjasok. S közöttük az első béke Nobel-díjas nő: Bertha von Suttner.

Bertha von Suttner (1843-1914) Prágában született osztrák arisztokrata (grófi) családban . Ifjúkorában zenét és nyelveket tanult, sokat olvasott és élvezte az utazásokkal tarkított aktív társasági életet. Majd állást vállalt, ahol találkozott leendő férjével, ám a családi ellenkezés miatt nem házasodtak össze. Ezután rövid ideig (1876-ban) Párizsban Alfred Nobel titkára-gazdasszonya volt. Majd titokban hozzáment az író és mérnök Arthur von Suttnerhez, így lett bárónő. Bár 9 év kellett, amíg a család visszafogadta őket, s visszatértek Ausztriába. Ekkor már férjével együtt aktív részese volt a békemozgalmaknak. Pacifista folyóiratot alapított, több regényt is írt, köztük a legismertebbet a „Le a fegyvert!”. Számos béke szervezet létrehozásában volt jelentős szerepe.1902-ben megözvegyült, de folytatta az írást. 1905-ben tevékenységét Nobel-békedíjjal ismerték el. Érdekesség, hogy a díj létrejöttében nagy szerepe volt. Hiszen Nobel haláláig (1896) levelezett vele, beszámolt tevékenységéről, s nyilvánvaló ebből, hogy a díjalapítót ez ihlette meg. Még idősen és betegen is részt vett a béke-rendezvényeken. Az első világháború kitörését már nem érte meg.
Aláírásában csak a vezetéknevét írja ki teljes egészében, a többi elemet (B.v) csak rövidíti. Ez a klasszikus grafológia értelmezése szerint azt jelenti, hogy a munkájára fordítja a figyelmet, nem saját személyére. S ez az ő esetében is nagyon igaz. Az írás jó ritmusú, lendületes és határozott (mégsem merev!), a betűk dőltek. A határozott elképzelésekről és a tetterőről árulkodik a magas t-áthúzás és a lendületes paráf is. Érdemes megnézni milyen pontosan a név első betűjénél kanyarodik vissza a nevet aláhúzó vonal. Ez a fajta kontrolláltság (tudni, hogy meddig mehet el) az igazán jó diplomaták erényei közé tartozik.
Szerző: Grafofil  2011.03.27. 09:44 Szólj hozzá!

Címkék: nők aláírás írók 1964 paráf Németország Nobel-díj NDK Suttner Bertha von

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr502774805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása