Hogyan férhet el egy egész történet egy bélyegre? Ha tudjuk, hogy a történet a neves svájci szerzőtől, Franz Hohlertől való, akitől nem áll távol a komikum világa, már nem is olyan meglepő ez. A bélyeg különlegessége még, hogy maga Hohler tervezte a Svájci Posta számára.

Az 1943-as születésű Hohler az utóbbi négy évtized egyik legjelentősebb szerzője Svájcban. Zürichben él. Írt színházi darabot, gyerekkönyvet, történeteket és novellákat. Legismertebb műve a Totemügerli. Egyszemélyes kabaré-előadóként ismert, a TV-ben és a rádióban is megjelenik szatirikus előadásaival.
A bélyegre került történet csupán egy mondat. Aki ért franciául, böngészheti a sárga nyomtatott betűket, aki „németes” az silabizálhatja Hohler kézírását. A többieknek pedig itt van magyarul a „hatalmas” sztori: Címe: A nagy törpe. Szövege: Volt egyszer egy törpe, aki 1,89 méter magas volt.
S a történet végen, a bélyeg alján ott van Franz Hohler név-aláírása is. Ha csak a kézzel írott betűket nézzük megfigyelhető, hogy mennyire jól elkülönülnek az egységek (cím, szöveg, aláírás), ám a sortávolságai nem nagyok. Ez főleg azért tűnhet fel, mert a sárgabetűs nyomtatott francia nyelvű részek távolsága azonos. Sőt ez jobbra zárt. Míg a kézzel írott részek – az aláírás kivételével – inkább a tér baloldalára kerülnek.
Hohler kézírása érzékenységet és tartást is mutat egyszerre. A felső zónája nem olyan erőteljes, mint ahogy az egy fantáziával megáldott írótól várhatnánk. Erősebb a középzónája, mely a hétköznapok világát jelzi. De hát ő éppen az életből merít! Sőt megkockáztatnám, hogy a látásmódja, fantáziája már a hétköznapi életét is áthatja. Azaz ő nem alkot, hanem tényleg a maga világban él.
Szerző: Grafofil  2010.12.29. 09:41 Szólj hozzá!

Címkék: sztori aláírás 2010 autográf Svájc Hohler Franz

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr312545571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása