Drake_stamp.jpgDrake világutazásának 420 évfordulójáról a Brit Virgin-szigetek 1997-ben 12 bélyegből álló kisívvel emlékezett meg. A bélyegeken hajók, címerek, iránytű, asztrolábium tűnnek fel, s persze két személyiség is, s mindkettőjük portréja mellett kézjegyet láthatunk. Az egyikük I. Erzsébet királynő, a másik személy Sir Francis Drake. Az utóbbi bélyegét mutatjuk most be.

Születésének pontos dátuma pontosan nem ismert (1540 körüli időpontra teszik). De elég az, ha I. Erzsébet angol királynő uralkodásához kötjük ténykedését. Ő volt az első hajóskapitány, aki élve hazajutott a Földet körbejáró nagy útról. S ezért a királynő nemcsak lovaggá ütötte, hanem a későbbiekbek feltehetően támogatta is a hajóskapitány ilyen-olyan vállalkozásait. Sir Francis Drake-et, a legendás tengerészt, navigátort és felfedezőt, a spanyolok „El Draque” (sárkánykígyó) néven emlegették, s mint kalózt üldözték. A híres-hírhedt hajós 1596 elején vérhasban hunyt el Panama közelében, s a tengerbe temették.

Drake_sign.jpgSajnos a háttérben lévő térkép rajzolatai nehezítik az aláírás vonalának követését. (Így amennyire lehetett kifehérítettük, hogy maga az aláírás jobban látható legyen). Drake kézjegyének az elején a végén, alján és felső részén lévő vonások és hurkok szinte keretbe foglalják a többi betűt. Az alsózónában lévő két túlméretezett hurok közül az egyik maga a paráf, a másik azonban a név kezdőbetűjéhez tartozik. Szép nagyra sikeredett az F betűnek nemcsak a „kalapja” hanem a törzsvonala is. Az ő aláírásában is megjelenik olyan kettőspont, melyet már Cook és Vancouver kapitány aláírásában is láthattunk. Itt is a keresztnév hárombetűs rövidítése után van. A családnév kezdőbetűje egyáltalán nem emelkedik ki a többi betű közül. Jelentőségteljes kiegészítést a k betű kap, melynek díszes hurokját akár különálló díszítésnek (paráfnak) is tekinthetnénk.

Szerző: Grafofil  2012.09.17. 09:37 Szólj hozzá!

Címkék: hajózás aláírás 1997 paráf Drake Francis Brit Virgin-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr894780337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása