Karl Marx halálának 100 évfordulójának évében áprilisban jelentetett meg hat bélyeget az NDK postája. Ezek egyikén Marx alakja mellett, pontosabban annak hátterében, kéziratának részletet láthatjuk. A dokumentum 1875. május 5-ei keltezését összevetve Marx születési dátumával, megtudjuk, hogy napra pontosan 57 éves volt, amikor ezeket e jegyzeteket készítette a Német Munkáspárt programjához.

Marx_1983.jpg

Az idősödő Marx jellegzetes aláírását láthatjuk a minta harmadik sorában. Valamivel nagyobb betűkkel írva, mint a szöveg többi sorában. A kis-és nagybetűk a szövegben is hasonló viszonyba kerülnek, mint az aláírásban, azaz a nagy kezdőbetűk mindig magasabbak, mint a kétzónás betűi. Az írást kellő szellőség, azaz nagy sorközök jellemzik. A sorai enyhén hullámosak, bár a legelső sor erőteljesebben szinten „zökken” egyet lefelé. A jobb margója sem egyenletes. Egy erőteljes vastag áthúzást láthatunk az utolsó előtti sor legelején. A szöveget sajnos nem lehet kiböngészni, de néhány helyen a balra hajló szárú ún. lírai d-betűk láthatók. S ha ezekre azonnal ráfognánk, hogy ez jelzi költői vénáját, azért ne felejtsük el, az akkori írásokban ez gyakran látható. De tény, hogy Marx ifjúkorában maga is írt verseket, és jó barátságban volt Heinével. S irodalmi tanulmányokat készült írni A tőke befejezése után. Ám erre már nem került sor.

Szerző: Grafofil  2012.11.14. 08:06 Szólj hozzá!

Címkék: 1983 aláírás filozófusok autográf Németország NDK Marx Karl

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr434876491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása