marx_stamp.jpgMarx születésének 150 évfordulójára több bélyeget is megjelentetett az NDK postája, a német filozófus és közgazdász, a marxizmus névadójának balra (a múlt felé) néző profilja alatt megjelenik az aláírása is.

Egy Rajna vidéki városban született 1818 májusában, zsidó családban. Anyai és apai ágon is számos rabbi volt felmenői között.  A családja kikeresztelkedett, hatévesen lett lutheránus. De küllemében nem tagadhatta meg származását, olyan fekete volt, hogy barátai majd később gyermekei is csak Szerecsennek szólították. Berlinben történelmet és filozófiát tanult, majd megírta doktoriját, s a helyi ifjú hegeliánusok körébe lépett. Az egyetemi katedra nem jöhetett szóba, szabadúszó újságíró lett. Hamarosan megnősült, 1843-ban vette el gyermekkori szerelmét, az arisztokrata Jenny-t, s nem önszántukból Párizsban telepedtek le. A 48-as forradalomban vélt vagy valós szerepéért kiutasították a poroszok és lakhelyük ekkortól London lett. Az egyre gyarapodó családot Engels folyamatos támogatásával tudta csak eltartani. Valódi állása sosem volt, de folyamatosan dolgozott művein. Főműve A tőke, melyet 1867-ben kezdett kiadni. A szocialista munkásmozgalom elméleti teoretikusa a maga is közvetlenül részt vett a mozgalomban. Jenny 1881-ben hunyt el, 1883 tavaszán pedig Marx. Egymás mellett nyugszanak egy londoni temetőben.

Marx_sign.jpgMarx aláírásának alapvonala enyhén domborodik. A betűk többsége jól olvasható, talán csak az utolsó betűt formája tenné kétségessé, hogy az valóban x lenne. A kezdőbetűk közül az első a magasabb, és a felül található a vonalak leírásakor duplázódó kis kezdőrészeken kívül más különös nincsen benne. Nem úgy a méretében szerényebb M-betűben.  Ennek a kezdővonala lesz olyan lendületes, hogy szinte külön betűrésznek látjuk, és bizony fölé is emelkedik a betű többi részének. S hogy mi juthat erről eszünkbe? A „Minden szentnek maga felé hajlik a keze” mondás. Érdemes még megfigyelni a belül plusz hurokkal írott a betűit. S azt hogy az r betűje mindig magasabb lesz, mint az a betűje. A klasszikus grafológiai irodalomban erre találhatunk utalást: mely szerint a végzett tevékenységnél fontosabb a karrier (vagy a kiemelkedés) vágya.

Szerző: Grafofil  2012.11.11. 09:42 Szólj hozzá!

Címkék: aláírás közgazdászok 1968 filozófusok Németország NDK Marx Karl

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr924876283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása