A föld legnagyobb szigete dán fennhatóság alatt áll, ám lakóit autonóm népként ismerték el. Nevük saját nyelvükön az „Emberek országa”. Himnuszuk 1979-ben lett hivatalos, bár a szigetlakók már 1916 óta használják. A grönlandi himnusz szövegírója Henrik Lund. Az 1984-ben megjelent egyszínnyomású bélyegen jellegzetes grönlandi táj látható, s előtérben Henrik Lund alakja és a kotta-részlet jól látható. Ám Lund mellén az érdemérem melletti évszámok felett aláírása is kivehető.

Henrik Lund 1875 szeptemberében született Grönland délnyugati partjainál, részben európai és részben inuit (eszkimó) származású. Apja, Isak Lund a helyi német misszió hitoktatója és költő volt. A zenét és a költészetet is megszerethette családjában. Ő is előbb hitoktató lett, majd 1936-tól lelkipásztorként tevékenykedett. Közel egy évtizeden át a dél-grönlandi tartományi tanács tagja volt. Festőként is számon tartják. Költői művei közül a legismertebb az 1912-es hazafias alkotása, mely Jonathan Petersen zenéjével a sziget lakóinak himnuszává vált. Lund 1948-ban hunyt el.
Az aláírás elemei nagyon közel kerültek egymáshoz. Az aláírás kezdőbetűit érdemes megnézni, melyek közül a L-nek egészen nagy hurkot rajzolt felülre. A H érdekessége hogy a második szára lenyúlik az alsó zónába, s ezt teszi majd a Henrik név utolsó betűje is. A Lund név utolsó betűjének végvonala viszont a felső zónába tesz kirándulást.
Szerző: Grafofil  2012.01.20. 12:42 Szólj hozzá!

Címkék: 1984 aláírás himnusz költők Grönland Lund Henrik

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr573545107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása