jayakody-stamp.jpgEzen a 2005 nyarán (születése napján) kiadott Sri Lanka-i bélyegen hegedülés közben jelenik meg Marcelline Jayakody atya alakja. A háttérben lévő kézírás és alatta a díszesebb és szinte megkomponált – feltehetően – aláírása. Szinte tapintható benne valamiféle zeneiség.

Az 1902. június 3-án született Marcelline Jayakody-t  a szemináriumot követően 1927 decemberében szentelték katolikus pappá. Már életében híressé lett és nagy hatással volt hazájában. A többségében buddhista vallású Sri Lankán bár bírálták egyes ténykedéseit, a katolicizmus mellett népe hagyományait is fontosnak tartotta, s ma már ezt elismerik. Nemcsak a hit embere volt, hanem zenéjét és irodalmi alkotásait említik. Nagyban hozzájárult szülőhazája egyházi zenéjéhez, és ő a szerzője Sri Lanka himnuszának is (1934-ben komponálta). Újságíróként is működött, valamint hazafiként is számon tartják. Hosszú élet adatott meg számára, 96 éves korában hunyt el 1998 januárjában.

Szerző: Grafofil  2013.01.27. 08:29 Szólj hozzá!

Címkék: 2005 aláírás himnusz papok költők zeneszerzők Sri Lanka Jayakody Marcelline

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr295028495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása