Vancouver_stamp.jpgVancover neve ismerős még a közepes földrajzosoknak is. Kanada legnagyobb nyugati parti városa George Vancouver brit felfedezőről kapta a nevét. Születésének 250. évfordulójára megjelent bélyegen a kapitány háttal állva szemléli a hegyekkel tarkított partvidéket. A bélyeg oldalán a térképészeti jelzések mellett aláírása is látható.

George Vancouver mindössze 40 évet élt s ebből 25 éven át szolgált a brit haditengerészetnél. 16 évesen tengerészként részt vett James Cook második nagy útján, vele együtt járta be az Antarktisz és a Csendes-Óceán területeit. Már kadét és mindössze 21 éves volt, amikor megmenekült a haláltól Hawaii-n, ahonnan Cook már nem térhetett vissza hazájába. Vancouver legismertebb expedíciója 1791-1795 között zajlott, s a Discovery kapitányaként részletesen feltérképezte a Csendes-Óceán térségét San Franciscótól Alaszkáig. Három évvel nagy útját követően szülőföldjén hunyt el (valószínűleg TBC-ben), beszámolója útjáról halála után jelent meg.

Vancouver-sign.jpgGeorge Vancouver aláírása elég jól látszik a bélyegen, ám még teljesebben jelenik meg az alkalomra kiadott bélyeg-szetten, ezért ezt vizsgáljuk. Ami első ránézésre feltűnik, hogy sok az ún. szöges alakzat, a keskeny ováljai azonban felül nyitottak. A kezdőbetűk jellegzetesen formáltak, de nem eltúlzottak mégsem, különösen érdekes a V-végvonalából induló buraszerű alakzat, s hogy az elé/alá és mellé kerülő betűk nagyon egyformák (mindkettő n-nek tűnik). Érdekes még az r betű hosszú mégis erőtlenné váló végvonala. Bár alig lehet észrevenni, de a név alapvonala domború. A többszörösen hurkolt paráfot pontosan a név kezdő és az utolsó betűje közé íveli. Ebben a mozdulat iránya nemcsak balról jobbra, hanem felfelé is tart, az alsózónában kezdődik és a középzónában végződik.

Szerző: Grafofil  2012.09.14. 09:04 Szólj hozzá!

Címkék: hajózás 2007 aláírás felfedezők paráf Kanada Vancouver George

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr884774472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása