1992-ben kiadott jelentős finn nőket bemutató hat azonos címletű bélyegen költőt, énekest, karitatív tevékenységet végző nőt és ápolónőt is láthatunk. És közöttük ott találjuk Laimi Leidenius a finnek első női orvosprofesszorának portréját és aláírását is.

1877 februárjában született Finnországban. Először nyelvtanári végzettséget szerzett, majd 1908-ban megkezdte orvosi tanulmányait. 1913-ban már önállóan dolgozhatott szakmájában, választott területe a szülészet-nőgyógyászat volt. Klinikai munkája mellett kutatott, és számos tanulmányt publikált, aktív szociális tevékenységet folytatott, kiterjedt magánpraxisa jelzi a felé irányuló bizalmat. Munkásságával jelentősen hozzájárult a terhes-gondozás, a szülészetek, az anyák és újszülötteik kórházi ellátásának fejlesztéséhez. Nemcsak Finnországban, hanem egész Skandináviában is ő lett az első női orvosprofesszor. A Helsinki Egyetem tanszékvezetője volt egészen haláláig, 1938-ig.
Laimi Leidenius egyszerű aláírásában a kezdőbetűk szépen kiírtak, ám többi betű formája miatt az írás fonalas jellegű, bár a m, és n betűkben mintha szögek jelennének meg. Minden ékezet a helyén van. A kezdőbetűk közül az első a magasabb és erőteljesebb. És mindkettő nagyobb, mint a középzóna-magasságának kétszerese, tehát viszonylag nagyok, tehát méretben ugyan kiemelkednek a többi betű közül, és  kicsit szebben formáltak, mint a többi, de mégis harmonikusan illeszkednek az egészhez. Olyan személyt jeleznek, aki büszke eredményeire, de mindent meg is tesz azért, hogy jól teljesítsen. Szociális téren tud kedves lenni, de senkit sem enged túl közel. A nőies és a férfias vonásokat jól integrálja személyiségében, ettől lehetett sikeres a szakmájában.
Szerző: Grafofil  2012.07.23. 10:12 Szólj hozzá!

Címkék: 1992 nők aláírás orvosok Finnország Leidenius Laimi

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr474504073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása