A horvát posta a Híres horvátok sorozatban három azonos címletű bélyeget jelentetett meg 2011-ben. Egy nő is van közöttük, a tanár és író Jagoda Truhelka, aki az egyik legismertebb szerző a 20. századi horvát irodalomban a gyerekeknek írók közül. A bélyegre került a követentő tanári magatartásról szóló idézete alatt ott találjuk aláírását is.

Igazán közép-európai családba született, a mai magyar határhoz közeli Eszék városában, mely akkor 1864-ben a Monarchiához tartozott. Apja cseh, anyja magyarországi német. Horvát területen élt, s amikor 93 évesen Zágrábban elhunyt a terület Jugoszlávia része volt. Ma pedig horvát hírességek között tartják számon. Megérdemeltem, hiszen egész életében szívügyének tekintette a horvát nyelv ügyét és az tanítást. Saját családja nem is volt, a pedagógiának élt. Emellett termékeny író volt, gyermekeknek és serdülőknek is írt történeteket, ezek közül a legismertebb az Arany napok.
Jagoda Truhelka aláírásának betűi inkább magasak, mint szélesek. Szoros az írás a szóközök tekintetében is, azaz elég közel kerül egymáshoz a keresztnevét rövidítő betű és családnév kezdőbetűje. A kezdő nagybetűk dőlése és a törzsük magassága közel azonos, a T-betűje a „kalapjá”-tól lesz nagyobb. S ez a legjellegzetesebb, leghangsúlyosabb eleme az egyszerű és letisztult írásnak. A kétzónás betűk magassága csökken, ahogyan a név vége felé tart.
Szerző: Grafofil  2012.04.17. 10:26 Szólj hozzá!

Címkék: nők aláírás 2011 írók meseírók Horvátország híres horvátok Truhelka Jagoda

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr894424137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása