1996 júniusában jelent meg a zsidó muzsikosokat és műveiket bemutató izraeli bélyegsorozat utolsó tagja. Erre Félix Mendelssohn portréja került. Oldalt a neve az angol nyelvű országokban ismert formában szerepel. Ám a bélyeg-ív szélen látható aláírásában Felix Mendelssohn-Bartholdy formában látható. A bélyeg jobb oldalán Illés próféta, s a zeneszerző Éliás című bibliai témájú oratóriumához kapcsolódik.

Zsidó nemesi családban született Hamburgban 1809-ben. A szülők szakítottak a zsidó hagyományokkal, a gyerekeket 1816-ban keresztelték meg. Szalonjukban a szellemi élet nagyságai fordultak meg. Félix anyjától tanult zongorázni és 9 évesen már nyilvános koncertet adott. 12 évesen zenét szerzett. Még tizenéves, amikor a Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának nyitányát komponálta.
Európai körútja után Lipcsében lelt otthonra, ahol a Gewandhaus zenekarát vezette, majd 1843-ban az ő kezdeményezésére alakult meg a helyi konzervatórium. Nagy szerepe volt Bach újra-felfedezésében is.
28 évesen egy francia lelkész lányát veszi feleségül és öt gyermekük születik. S bár saját családja szépen gyarapszik, a szülei és húga elvesztése egyre búskomorabbá tette, s mindössze 38 évesen, agyvérzésben elhunyt.
Ahogyan az általa újra felfedezett Bach-ot halála után őt is feledni kezdték, s ehhez hozzájárult az erősödő antiszemitizmus. A múlt század közepén ünnepelhették születésének 150. évfordulóját, s ekkor újra felfigyeltek művészetére.
Két oratóriumot írt bibliai szövegek nyomán azÉliást és a Paulust.

A Mendelssohn Bartholdy teljes és hivatalos családneve. A második tagját még az apja kikeresztelkedése után vette fel, hogy a család nem keresztény ágától megkülönböztesse magát. Ám Félix fia állítólag nem volt túlzottan oda ezért a Bartholdy plusz névért. S az hogy ez a legkevésbé olvasható, ezt alátámasztani látszik. És mintha még a kezdőbetűjét is áthúzná, nem kiemeli trükkös kiegészítésekkel mint a többi elem kezdőbetűjét. Bár a díszes és bonyolult paráf a névnek ebből a részéből nő ki. A paráf bár odaér a hagyományos családi név alá is, teltebb része mégis a név utolsó eleme alá kerül. A Mendelssohn név d-jét egészen a kezdőbetűig kanyarintja és egészen pontosan illeszti a betű törzséhez. Bármennyire is igyekszik szépen írni, azért a felső hurkok alacsonyabbak, magasabbak. Érdekes elem a sso-betűk csoportja mely szinte díszítőmotívumnak hat. A keresztnevében az igencsak magas kezdőbetűn is van egy kis kanyarulat, mely akár zenei jelzéshez is hasonlítható. Ezzel a betűvel mintha azt mondaná: „én vagyok most a családban a zászlóvivő!”, én vagyok az, aki a szellemiségével figyelemre méltó teljesítményt nyújt.

Szerző: Grafofil  2012.02.25. 11:18 Szólj hozzá!

Címkék: 1996 aláírás zeneszerzők paráf Izrael Mendelssohn Félix

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr524191742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása