A Schönberg-bélyeg 1995-ben jelent meg. Az osztrák zeneszerzőt az atonalitás úttörőjeként tartják számon. Bár fiatalemberként kikeresztelkedett, néhány évtizeddel később visszatért a zsidó valláshoz. Életművének egyik kulcsdarabja a Mózes és Áron című operája, mely a zsidó identitás megnyilvánulása. Ehhez kapcsolódó kép szerepel a bélyeg baloldalán. Felette a zöldbetűs felirat így magyarítható „Áron a jóság; Mózes az igazság”. A bélyegszélen megjelenik a zeneszerző aláírása.

A nagyszülei még Szécsényben éltek, apja már áttelepült Bécsbe és Arnold Schönberg is ott született 1874-ben. Már kilencévesen megírta első zsengéit. Banktisztviselőként majd egy művészkabaré zeneigazgatójaként dolgozott. Az 1900-as évek elején is még valamilyen hangnemben íródtak művei, majd 1909-ben új irány szabott a zeneszerzői kísérletezéseknek, megtörve a dúr és a moll évszázados uralmát. Ő emancipált disszonanciáról beszélt, a zeneelmélet atonálisként emlegeti ezeket a műveket. Schönberg később kitalálta a dodekafon zenét, melynek lényege hogy a műben addig nem lehet hangismétlés, amíg mind a 12 hang nem szólalt meg. Ezzel pedig iskolát teremtett. Schönberg nem csak korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, hanem zenepedagógusa is volt.
Az első világháborút követő időszakban zenéjét egyre inkább elfogadták, s taníthatott a Porosz Művészeti Akadémián, ahonnan a nácik hatalomra kerülésekor, 1933-ban mennie kellett. Párizsba költözött, idővel pedig Amerikába. 1951-ben Los Angelesben hunyt el.
Schönberg aláírásában nem úgy tűnik, mintha a neve két elemből állna. Ez főleg abból adódik, hogy nem emelkedik ki a többi betű közül az S, valamint, hogy nagyon kicsit a szóköz a két névelem között. A betűformák inkább szűkek és feszesek és árkádosak. Kezdőbetűje, az A is szűkösebb, de legalább megnőtt, ha már kezdőbetű, az o betűi viszont annyira keskenyek,hogy alig ismerhetőek fel (Schoenberg formában szerepel itt a neve, így két o betű is van benne). Az igazi csemege azonban a paráfja, amely ha szigorúan vesszük nem is tekinthető annak. Nevének utolsó betűjéből, a g-ből képezi, azt megdöntve és meglehetősen hosszú szárat képezve húzza alá a nevét.
A bélyeghez kiadott alkalmi borítékon egy másik aláírása látható, mely jellegében hasonló ehhez, de más érdekességek láthatók benne.
Szerző: Grafofil  2012.02.16. 09:50 Szólj hozzá!

Címkék: 1995 aláírás zeneszerzők paráf Izrael Schönberg Arnold

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr413690639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása