Bernstein (1918-1990) halála után néhány évvel, 1995-ben az egyik legsokoldalúbb zsidó származású muzsikus került a sorozatot indító bélyegek egyikére. Leonard Bernstein vezénylés közben látható a jobb oldalán. Egyik jelentős szimfóniája a Jeremiás. Ehhez kapcsolódva balra alul lilás mezőben a bibliai próféta alakja jelenik meg, az elemek fölé egy kottasor is került. Az alsó ívben a kottasor színével látható Bernstein aláírása.

Leonard Bernstein 1918-ban Amerikában született ukrán zsidók gyermekeként. Zeneszerzőként, karmesterként és zongoraművészként is ismertté vált. Mindemellett kiváló tanár volt. őművészként is Alkotóként és előadóművészként is bámulatos tehetség volt és a hírnév sem kerülte el. 1947-ben látogatott először Izraelbe és életében számos alkalommal volt vendégkarmestere az Izraeli Filharmonikusoknak. Számos zsidó témájú mű alkotója.
Határozott és nemesen egyszerű betűk mellett egyéni betűformák is megjelennek az aláírásban. Az aláírás kétségkívül legérdekesebb eleme a B-betű, formáját tekintve már önmagában is kellően figyelemre méltó, ám még sajátosabb attól hogy a név már a betűn belül folytatódik. A B törzsvonalának magassága megfelel a középbetűk magasságának kétszeresének, ez lenne a normális betűméret, ám ahogyan a Leonard név L-je is magasabb, a B betű még erre is rátesz. A betű jellegét adó két félovál egyetlen mozdulattal képződő sajátos kompozíciót hoz létre, a B ívei közül az alsó lényegesen nagyobb, mint a felső. Rendkívül érdekes még ha nem is formailag, hanem lehetséges üzenete miatt az önmagában is értelmes stein-tagból kiemelkedő e betű. Így szinte nagy E-vé válva mintha újabb egységet hozna létre a néven belül. Az „ein” egy németül,ezzel mintha tudattalanul az egyedülállóságát sugallná. A „bernstein” szó a németben borostyánkövet jelent s ebből a „stein” önmagában követ jelent.
Szerző: Grafofil  2012.02.10. 10:15 Szólj hozzá!

Címkék: 1995 aláírás zeneszerzők muzsikusok karmesterek Izrael Bernstein Leonard

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr563614580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása