A belgák bizony több millenniumi bélyegsort is megjelentettek kiemelkedő személyiségekre emlékezve. A 2000-ben megjelent azonos címletű bélyegek között a huszadik század egyik legnagyobb zeneszerzője, Bartók Béla és kéziratos kottája is látható.

Bartók Béla (1881-1945) magyar zeneszerzőt aligha kell bemutatnunk. A kevés színt hordozó bélyeg előterében baloldalon Bartók arcképe látható, s ez némileg takarja a háttérben lévő kottát, s bizony az aláírását is részben. A névelemek – számunkra – fordított sorrendje utalhat arra, hogy ez a kézirat az emigráció éveiből származhat (ti. Bartók 1940-tól haláláig az Egyesült Államokban élt). Ám már korábban is adott "Béla Bartók" névaláírással autogramot.
A kezdőbetűk formailag is nagyon hasonlóak, s ez a személyiség belső egységre utal. A B-betűk érdekes elemei a törzsvonaltól eltávolodó felső ovál, valamint a végvonalak, pontosabban az a kis hurok, amit oda rajzol. Az r betű magas szára és kötővonala a terveket, a haladás igényét és azok megvalósításához szükséges belső erőt is jelzik. A két ékezet közül az é betűjé szinte pontszerű, míg az ó-fölé már egy lendületes vonás kerül. A Bartók névben a kétzónás betűk magassága (B, t, k) közel azonos, ám a Béla névben az l betű kisebbre sikeredett, sőt a középbetűk is erőtlenebbek, mint a többi középbetű. Ez jelezheti azt, hogy magánemberként visszahúzódóbb, a hivatásával szívesebben azonosítja önmagát.
Szerző: Grafofil  2012.02.01. 11:31 Szólj hozzá!

Címkék: 2000 kotta aláírás zeneszerzők autográf Belgium Bartók Béla

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr873554245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása