A sakk nemzeti passzió Kubában, így aztán nagy tiszteletben tartják világbajnokukat. Capablanca születésének 120. évfordulójára két bélyeg jelent meg. Az egyiken a sakktáblánál ül meg kalappal a fején mosolyog, a másikon a kubai sakk-fenomén nyugodtan ül szemben, s a bélyeg alsó sávjában ott látható aláírása –majdnem éppen középre helyezve.

Az írás alapvetően harmonikus, dőlése egyenletes. Kötött is, hiszen a hosszú névben egyszer sem emeli fel a tollát. Ha a nagybetűit nézzük, akkor a J, a C betűkben is láthatunk plusz hurkolást. Érdekes az R alakítása is, azáltal, hogy nem a törzsvonala magas, hanem a felső az ovál nő túl a törzsvonalon.
A vezetéknevében az a-betűket érdemes végigkövetni, azok tágasságát, pontosabban azt, hogy egyre szűkebbek lesznek, ahogyan jobbra (a külvilág) felé halad az írás. Az utolsó két betűnél csalóka, hogy az utolsó előtti betűje a-nak sejthető, ám az a c-betű, ami hasonlóan „zárkózott” mint a nagybetűs változata. Tehát az utolsó a-betű csak egy vonássá lesz, bár a végvonala az nagyobb, mint az írás egésze indokolná. Az is elgondolkodtató, vajon miért lett alacsonyabb a b betű hurkolása, mint a mellette levő l-betűé.
A sakk sorrendben harmadik hivatalos világbajnoka José Raúl Capablanca y Graupera néven 1888 novemberében született Havannában. Csodagyerek volt, apját figyelte játék közben, s így sajátított el önállóan a sakkozást. Majd mérnöknek tanult Amerikában, ekkor is gyakorolhatta a játékot. Szimultánjain már akkor elképesztő könnyedségével és gyors döntéseivel ámulatba ejthette közönségét. 1913-ban a kubai külügyminisztériumban diplomáciai szolgálatot teljesített – hivatalosan – de valójában az volt a dolga, hogy sakkozzon. 1921-ben Havannában a melegtől szenvedő Laskertől elnyeri a világbajnoki címet, aki csak elismeréssel szól róla: „Sok sakkozót ismerek, de csak egy zsenit, Capablancát!” Technikai tudása lenyűgöző volt, nagyszerű pozícióérzéke és taktikai képessége is remekül érvényesült. Mindig egyszerűen játszott, azonnal meglátta az állások lehetőségeit. 1921 decemberében megnősült, házasságából két gyermek született. Bár pályafutása csúcspontjaként megnyerte 1927-ben a New Yorki versenyt, ugyanazon évben a világbajnoki döntőt Aljechinnel szemben elvesztette. Aki később rendre kitért a visszavágóktól. 1942 márciusában Capablanca hirtelen rosszul lett, másnap, 54 évesen meghalt, éppen abban a kórházban, ahol egy évvel korábban nagy elődje Lasker is.
Szerző: Grafofil  2011.10.30. 11:26 Szólj hozzá!

Címkék: 2008 aláírás sakkozók Kuba Capablanca Jose Raul

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr293109266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása