Az első ember az űrben, a dátum: 1961. április 12. A világraszóló esemény ötvenedik évfordulójára több ország is megjelentett olyan bélyeget, melyen Jurij Gagarin neve és arca is látható. Az ukrán bélyeg egyik sarkában aláírása is feltűnik.

Gagarin egy Moszkva melletti falucskában született 1934 márciusában munkáscsaládban. A világháború után maga is szakmát tanult, majd 21 évesen könnyűgépes pilótavizsgát tett. 23 évesen már MIG-15-öt vezethetett (ez volt az első sugárhajtású vadászgép), s ekkor ismerkedett meg leendő feleségével is.
1960-ban húsz társával együtt bekerült az űrprogramra. Kitűnő teljesítménye mellett testmagassága (157 cm) is közrejátszott, hogy a két jelölt közé került, majd ő lett az első ember, aki a világűrben repült. A hatalmas népszerűség inkább teher lett számára, házassága is megromlott. Csillagvárosban űrhajók tervezésével, majd kiképzéssel foglalkozott. 34 évesen, 1968 márciusának végén egy MÍG-15-össel való rutinrepülés során balesetben elhunyt.
Az aláírásban a kezdőbetű lendületes (alakítása hasonlít a magyar T-betűhöz), enyhén felfelé tartó tetővonala az, ami először feltűnik. Ez a „kalap” kicsit bele is metsz az törzsvonalba, ám kezdő és végpontja azonos távolságra van, mintha csak egy repülőgép kiterjesztett szárnyai lennének. S a szimbólumok kedvelőinek még egy momentum az r-hangnak megfelelő a magyar p betűhöz hasonlító alakzatot képező vonalakat nézve, a hosszan lenyúló szár mellett egy pluszhurokkal gazdagított oválban akár a szkafanderhez tartozó fejvédőt sejthetjük. Ez a másik olyan elem, ami túlméretezett a többihez képest. Szépen kiírtak az „a” betűi, viszont az utolsó betűket már elnagyolja, azok csak hullámvonallá válnak, sőt azok után még egy lendületes vonást is kerül.
Szerző: Grafofil  2011.09.30. 10:18 Szólj hozzá!

Címkék: aláírás 2011 pilóták paráf Ukrajna Gagarin Jurij

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr543060910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása