Öt bélyeget adott ki egyszerre az angol királyi posta 1985 októberében, az öt bélyegre a brit filmek meghatározó személyiségeinek fotói kerültek. Közöttük van, ha a névértékek szerint tesszük sorba, éppen középen, Charlie Chaplin is. A tompa alapszínű (fekete-fehér, barnás, kékes árnyalatú) bélyegek jobb alsó sarkába arannyal nyomva kerültek oda az aláírások.

Charles Spencer Chaplin (1889-1977) Londonban született nem éppen ideális körülmények között, és mégis eljutott az elismertségig. Közel egyidőben született a filmmel, s a filmtörténet hőskorában annak kitörölhetetlen részévé vált, a legnagyobb hatású személyiséggé lett a némafilmek világában. A híres csavargó figurájával 1914-ben jelent meg. Egész estét betöltő filmet 1921-ben forgatott első ízben. Chaplin nemcsak szereplő volt, gyakran írta, rendezte filmjeit, s zeneszerzőként is bemutatkozott. 1972-es életmű Oscarja után 1973-ben éppen a Rivaldafény filmzenéért kapott Oscar-díjat. 1975-ben a királynő is lovaggá ütötte, innentől viselhette a Sir nevet, néhány évvel később Svájcban hunyt el 88 évesen.
A neves balkezesek sorában őt is ott találjuk, s a bélyegen az mosolygó Chaplin bal kezénél megjelenik aláírása. A keresztnévben nem tudunk minden betűt azonosítani, a vezetéknév viszont teljes. Határozott vonalvezetés, lendület (az i ékezete az n fölé kerül) és egyszerű, hivalkodásmentes megformálás jellemzi az írást. A formák zártak, ebben az aláírásban a C-betű-nél sem találunk rést, a h-val összenőve bezáródik. A p-ben kivehető extra-hurokvonal is érdemes szemügyre venni. A kezdő nagybetűk magasabbak, mint a kétzónás kisbetűk. A végén mintha lenne ott egy pont is (bár más Chaplin-aláíráson még nem találkoztam a név után kitett ponttal).
Szerző: Grafofil  2011.08.31. 09:22 Szólj hozzá!

Címkék: aláírás 1985 színészek balkezesség british films Nagy-Britannia Chaplin Charlie

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr263043539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása