Danilo Kiš születésének 75. évfordulójára megjelent montenegrói bélyegen nemcsak fotója, hanem nyolc kézzel írott sor szavai és szótöredékei adnak lehetőséget, hogy a kézírás alapján néhány jellemvonását is felvázolhassuk.

Az írás erős ösztönösséget jelez. Van benne valami gyermeki, vibráló, de mégis természetes. Egyszerűségében is erőteljes, s ez határozott elképzelésekre, autonómiára utalhat. Aki így ír, az viselkedésében, megnyilvánulásaiban spontán, azaz „olyan volt, amilyen” semmi megjátszás nincs benne. De az is valószínű, hogy akár rosszkedvű, akár feldobott volt, amit abból környezete érzett, ő annál többet, mélyebbet élt át. Minden pillanatát megélte. A zárt és még magukba záródó vonásokkal gazdagodó betűk belül érlelt élményeket sugallnak. A zár betűformák és árkádok ellenére az írás egésze mégsem szigorú vagy hideg. Az érzékenység mellett a harcosságot (legalsó sor t-betűje) és egyfajta keménységet (főleg az n-betűk szöges duktusa) is tetten érhetünk benne.
„Egész életében szabadelvű és független” – írták róla, az írását nézve nagyon is hihető! Az utolsó jugoszláv írónak tartotta magát Danilo Kiš. 1935-ben a vajdasági Szabadkán született, magyar zsidó apa és montenegrói anya fiaként. Szerbül és magyarul is beszélt, első fogalmazásait magyarul írta. 1944-ben apját Auschwitz-be hurcolják, a háború után anyja földjére kerül, Montenegróban érettségizik, majd a Belgrádi egyetemen diplomázik 58-ban. Szerkesztői munkát végez. 1962-ben publikálta első novelláját s ebben az évben nősült. 1976-ban jelent meg sok vitát kiváltó könyve, a Borisz Davidovics síremléke. Mivel francia egyetemeken tanított, egy ideig kétlaki életet élt, majd Párizsba költözött, időközben el is vált (1981). Szintén nagy hatású volt az 1983-ban megjelent novelláskötete a Holtak enciklopédiája. Úgy vallotta Ady hatására lett író, s fordított is Adyt, Petőfit, József Attilát és Kassákot. Odafigyelt a kortárs magyar irodalomra is. 1989-ben hunyt el tüdőrákban.
Szerző: Grafofil  2011.05.17. 14:07 Szólj hozzá!

Címkék: 2010 írók autográf Montenegro Kis Danilo

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr172884894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása