Hogyan került a San Marino Köztársaság legkelendőbb bélyegére ez a két más-más területen híressé lett nő? Nos Gina Lollobrigida aláírása azért került a Teréz anyát ábrázoló kép aljára, mert a portrét a neves színésznő festette.

Gina Lollobrigida ifjúkorában a római képzőművészeti akadémián festészetet és szobrászatot tanult, s szépségének köszönhetően lett modell is, innen indult aztán filmszínészi karrierje. 1970-ben vonult vissza film világától s a fotózás lett új művészete.  1992-ben kiadott egy fotóalbumot, amelynek bevételét Teréz Anyának ajánlotta, annak a nőnek, aki kifejezi az evangélium üzenetét példaértékű erejével. Ennek előkészítése során Kalkuttában személyesen is találkozott neves modelljével. Ez a találkozás a színésznőről 2007-ben kiadott bélyegek egyikére került.
Teréz anya (1910-1997) Albániában az aromán nevű kisebbségi népcsoportba született. Római katolikus apáca lett, aki 18 évesen elhatározta, hogy missziós nővér lesz. 20 évvel később pápai engedéllyel elhagyhatta közösségét és független apácaként Kalkutta nyomornegyedeiben tevékenykedett. Majd 1950-ben megalapíthatta a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet, mely több otthont hozott létre betegek, árvák, kitaszítottak részére. 1965-től a rend más országokra is kiterjeszthette tevékenységét. Teréz anya áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta, 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. 2003-ban boldoggá avatták.
 
Nézzük akkor Gina Lollobrigida aláírását. A vastag vonalak egyfajta érzelmi melegséget hordoznak. Ha nem is teljesen olvasható, azért kikövetkeztethető melyik betűhöz melyik grafikus elem illik. Az i betűin pontosak az ékezetek, sőt az utolsó i betű esetében a betűt valójában csak ékezet képvisel. A mellette lévő d-t is érdemes szemügyre venni, s az utolsó a betűre is vethetünk néhány pillantást, melynek kivitelezése nem túl eredeti, inkább kicsit modoros. Mindez azért jelzi, hogy valamiféle szerepelvárásnak meg akar felelni, ám többi betű megformálása alapján kijelenthetjük, hogy az életet teljessé, örömtelivé tudja tenni. Vezetéknevének kezdőbetűje akár szívre, akár vesére is emlékeztethet, a szervszimbolika mindkettőt a szeretettel, az emberi kapcsolatokkal hozza összefüggésbe. Tehát nem is állnak olyan távol egymástól festő és modellje.
Szerző: Grafofil  2011.03.21. 10:34 Szólj hozzá!

Címkék: nők 2007 1996 aláírás apáca színészek Nobel-díj Teréz anya San Marino köztársaság Lollobrigida Gina

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr922758143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása