Néhány napon belül emlékbélyeggé vált azon sor egyik tagja, amelyet a tavalyi évben a Nemzetközi Nőnap alkalmából adtak ki Finnországban. Hat nőt választottak a tudomány, a kultúra és a művészet területéről. Közülök Leena Palotie, a genetika professzora, 2010. március 11-én hunyt el, néhány nappal a bélyegek megjelenését követően. A bélyegképen fent a bal sarokban profiljának sziluettje jelenik meg, a központi motívum - a DNS kettős spirálja - mellé került aláírása is.

Leena Palotie (1952-2010) professzor tevékenységét szimbolizálja a DNS kettős spirálja, hiszen ő a humán genetikai kutatások egyik vezető szakembere volt a világban. Különösen a betegségek génjeire specializálódott. Része volt az artériás hipertónia, a skizofrénia, a laktóz intolerancia, az arthrosis és a sclerosis multiplex génjeinek azonosításában. Nemzetközi publikációkban gyakran használta lánykori családi nevét is: Peltonen. Számos elismerést kapott tudományos munkájáért, s 1994-ben az Év asszonya lett Finnországban. Népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy számos alkalommal használta a nyilvánosságot a kutatások megismertetésére, és hogy a fiatalokat a tudományos pályára ösztönözze.
Aláírását nézve nagyon gyakorlatias ember lehetett, hiszen még a kétzónás betűi is alig nőnek ki a középzónából. Ám ez annak is lehet a jele, hogy már nem szőtt nagyszabású terveket a jövőre nézve, hiszen betegségével (csontrák) már 2 éve küzdött. Itt-ott szögesedés is megjelenik a betűkben, amit szintén betudhatunk a küzdelem jeleinek.
Érdemes megfigyelni a kezdőbetűit. Míg valamivel díszesebbek, mint a többi betű, szinte „elfekszenek”, így nem kiemelkednek, hanem belesimulnak a középzónába.
Az emelkedőnek tűnő alapvonalra azért nem térnék ki, mert feltehetően a bélyegtervező helyezte el így az írást. A sor hat bélyegéből ötön így szerepelnek az aláírások.
Szerző: Grafofil  2011.03.15. 09:51 Szólj hozzá!

Címkék: nők aláírás 2010 Finnország Palotie Leena

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr832740715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása