Két bélyegből álló miniatűr szett jelent meg Auguste Bournonville dán balett-művész és koreográfus tiszteletére, születésének 200. évfordulója alkalmából. A két bélyeg színeiben, értékében tér el és a sarkában lévő táncos motívum más. Mindkettő baloldalán helyet kap a művész aláírása. A bélyegeken kívül eső felületen pedig írásrészlet, s feltehetően koreográfia terv is látható a fekete-fehér fotókon lévő táncosok mögött.

A Dán Királyi Balett a világ egyik legrégebben alapított balett társulata. Az együttes a Dán Királyi Színház 1748-as megnyitásával indult el, majd 1771-től kezdett szervezetten működni. A társulat leghíresebb vezetője és koreográfusa August Bournonville (1805-1879) volt. Több mint négy évtizeden át volt a társulat művészeti vezetője. Kulcsfigurája volt a dán romantika aranykorának. Saját stílust hozott létre és koreográfiáit ma is táncolják szerte a világon.
Az aláírás leginkább figyelemre méltó eleme kezdőbetűje. Hosszan elnyújtott kezdővonala afféle dallamos, elegáns kacs. Mintha csak egy balettos póz lenne. Már az A betű teste is szűkös, az követően pedig végig szoros és fegyelmezett az írás. A dőlésszöge szinte végig teljesen azonos. A kezdőbetűi külön állnak, a névelemek kisbetűit szinte tollfelemelés nélkül végig összeköti. Mindkét kezdőbetűje magasabb, mint a névben lévő kétzónás betűk. Mindebből nemcsak az olvasható ki, hogy milyen komolyan vette, amit csinált, hanem az is – hogy bár megdolgozott érte –, igényelte, hogy elismerjék teljesítményét.
Szerző: Grafofil  2011.01.29. 14:48 Szólj hozzá!

Címkék: 2005 aláírás balett Dánia Bournonville Auguste

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr862623139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása