Az 1821-ben kezdődő szabadságharc ünneplésre méltó esemény a modern Görögország életében. 1971-ben a 150. évfordulójának tiszteletére bélyeget jelentettek meg. Ezen a független állam első vezetőjének hivatali pecsétje és aláírása jelenik meg.

A görög bélyeg oly alázatos egyszerűséggel készült, hogy érvényesülhetnek rajta a fő motívumok. A felső bézs színű sávban megjelenő pecsétbe beleér a díszes aláírás.
Joannisz Kapodisztriasz (1776-1831) bár diplomata volt, mégis aláírása leginkább egy kardra emlékeztet. Utolsó betűjéből ugyanis díszes paráf indul, melyet úgy kanyarint a neve alá, hogy azt akár díszes markolatnak is láthatjuk. Csemegézhetünk rajta még akkor is, ha a görög ábécéből csak részben tudjuk. A betűk többsége felismerhető. A K-betű kissé kimagaslik a többi közül, s a „fogantyú” első harmadában leljük - itt kezdi leírni családi nevét. a következő magasabb betűk a dt-hangoknak felelnek meg, ez utóbbiból egy ív indul lefelé majd hátra a név végéig, részlegesen aláhúzva azt, hogy része legyen a díszítő kompozíciónak Kimagasodik a sorból utolsó betű is, melynek valóban kétzónásnak kellene lennie. (A szó végén a sz-hangot, szigma betűvel máshogyan írják a görögök, mint szóközben – ahogyan ismerjük tanulmányainkból. A szóvégi, leginkább a mi nyomtatott s-ünköz hasonlít annyi különbséggel, hogy a középső és az alsó zónát is elfoglalja.) A kard élét keresztnevének betűiből képezi.
Nézzük meg a pecsétet is. A bélyegképhez fellelhető leírások alapján ez Kapodisztriasz pecsétje. A http://uk.ask.com/wiki/Coat_of_arms_of_Greece lapon nézegetve a pecséteket, sokkal jobban hasonlít ahhoz, amely 1822-28 között volt érvényben (itt látható). Ez a pecsét motívumaiban (Athéné, bagoly, babérágak) és feliratában is jobban hasonlít a bélyegen lévőhöz (bár az elnyújtott formájú). Lehetséges, hogy ez volt a legelső, talán a hivatalba lépését követő pecsétje, amikor még csak részleteiben módosították a meglévőt. Hiszen aljában ott van az 1828-as dátum. A honlap információi szerint Kapodisztriasz pecsétjének központi motívuma egy főnix volt. Ami nagyon is illik az újjászülető, felszabaduló országhoz.
Szerző: Grafofil  2011.01.17. 10:19 Szólj hozzá!

Címkék: 1971 aláírás pecsét paráf Görögország Kapodisztriasz Joannisz

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr732589699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása