Készítettek már róla musicalt, filmet, pop-dalok szólnak róla, szobrot állítottak tiszteletére, arcmása az arany ausztrál egy dollárosra került, és Sydney-ben egy híd veseli nevét. Bélyeget is kibocsátottak arcképével, aláírásával és néhány kézzel írott sorával, azon alkalomból, hogy Mary MacKillop-ot 2010 októberében a katolikus egyház szentként ismerte el.

Mary MacKillop 24 éves volt, amikor iskolát létesített szegény gyerekek számára egy elhagyott istállóban, és megalapította a Szent József nővérei szerzetesrendet, amely az első ausztrál szerzetesrend volt. 67 éves korában bekövetkezett halálakor a rendnek már 750 nővére volt, és 117 iskolát, valamint árva- és szegényházakat üzemeltett. 1995-ben az egyház boldoggá, majd jó száz évvel halála után szentté nyilvánította.
 
A bélyegen a barna szín dominál a fehér és fekete mellett. Érdekes, hogy a háttér kettéválasztása éppen a homlok vonalában történik. S éppen az írás kerül felülre, a szellemiség területére. A kép középső és alsó részére, a földi valóság területeire, pedig apácák csoportját helyezték. Ez az elrendezés sugallja, hogy ő a szellemiségével a többiek fölé emelkedett.
 
A legnagyobb írásos elem természetesen a neve, egészen felülre helyezve (hiszen, ami szent, ami érték azt felülre helyezzük a tér-szimbolikája szerint.) A név szinte kilóg a bélyeg felületéről. Sőt egyik elemét, jellegzetes végvonalát, a bélyegről le is csalták a tervezők, ám az aláírás teljességében látható, a bélyeggel együtt kiadott képeslapokon és más relikviákon (ennek képét mutatjuk itt.)
Jól illeszkedik – hiszen kézírásos jellegű – a többi elemhez a születés és halálozás évének jelölése. A jobb felső sarokban halványabban még láthatunk néhány kézzel írott sort, mely jellegében nagyon hasonlít az aláíráshoz, így okkal feltételezhető, hogy a neves apáca autográfjának részlete. Volt miből válogatni, hiszen Mary MacKillop termékeny levélíró volt.
Mind aláírása, mind az írás-részlet alapján sejthető, hogy határozott és erőteljes személyiség volt. Sajnos a szövegből kevés látszik, de azért érzékelhető az egyenletes dőlés, a felfelé tartó sorok, mindez erőt sugároz. A szövegben néhány erőteljes t-áthúzást is felfedezhetünk (pl. a rányomtatott „60 C” C-betűje felett). Ezek is jelzik, hogy céltudatos, vezetésre termett személyiség volt, akit nem lehetett eltéríteni eszményeitől.
Szerző: Grafofil  2011.01.09. 09:41 Szólj hozzá!

Címkék: nők szent levél aláírás apáca 2010 autográf Ausztrália MacKillop Mary

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr602571146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása