2010-ben bocsátotta ki alkalmi bélyegét a Magyar Posta a magyarországi papírhasználat 700. évfordulója tiszteletére. Hiszen az első, magyarországi papíremlék – mely vízjeles papírra készült – 1310-ből maradt fenn. Maga az oklevél teljes terjedelmében megjelenik a bélyeg középső sávjában. Gentilis bíboros levele ma a Magyar Országos Levéltár gyűjteményét gazdagítja (ahogyan erre a jobboldali felirat is utal).

A visszafogottan elegáns bélyeg 3000 példányban készült.

Az oklevélről:

A szalmasárga alapszínű, fekvő formátumú, szabálytalan téglalap alakúra vágott töredékpapír mérete 233/240 x 168/171 mm. A viszonylag vastag, de változó vastagságú merített papír felülete puha tapintású, néhány helyen erősen megkopott, átlós irányban több helyen elvékonyodott, tartása ezért gyenge. Négy sarkában szúrásnyomok láthatók. A papírháttér átnézete felhős; néhol a korai papírokra jellemző, nagyméretű, elmosódott vízfoltok tarkítják. A papírszélek néhány helyen sérültek.

A Pozsonyban kibocsájtott latin nyelvű levél 16 soros. Az előoldal alján két fekete színű bélyegző lenyomata látszik, amelyek a levél korábbi tulajdonosaira utal: Jankovich Miklós gyűjteményéből került a Magyar Nemzeti Múzeumba, majd 1934-ben a Magyar Országos Levéltárba, ahol ma is őrzik.
Az egyik főbordára rögzített, függőleges irányú vízjel a papírlap középtáján helyezkedik el. A vízjelkép átnézete a papírháttér egyenetlenségei és papírhibái miatt meglehetősen halvány és néhol elmosódott. Ez magyarázza azt, hogy vízjel nélkülinek tartották ezt a papírt. Csak 2009-es, alapos filigranológiai vizsgálata derítette ki, hogy mégis tartalmaz vízjelet. A közepes méretű szimbólum-vízjel motívuma álló alakú sárkányt ábrázol.
Szerző: Grafofil  2010.12.17. 14:42 Szólj hozzá!

Címkék: papír 2010 oklevél Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelyegen.blog.hu/api/trackback/id/tr722522019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása